• Leu / EUR4.9250
  • Leu / GBP5.7274
  • Leu / USD4.7278
Burse - Fonduri mutuale

Chisu: Speculatorii nu mai au rabdare. Se multumesc si cu aprecieri de 2%-3%

Chisu: Speculatorii nu mai au rabdare. Se multumesc si cu aprecieri de 2%-3%
26.07.2009, 16:43 19

Brokerii apreciaza ca in perioada urmatoare va urma o crestere a volatilitatii pe piata locala, data de evolutiile punctuale ale unor companii mari, precum cele din sectorul bancar sau energetic.

Dupa perioada publicarii rezultatelor semestriale brokerii se astepta insa ca piata locala sa revina la evolutii modeste, pe o lichiditate redusa, fara aprecieri mari. In astfel de conditii speculatorii se vor grabi sa marcheze profit, fara sa mai astepte evolutii sustinute pe o perioada mai indelungata, fiind dispusi sa iasa din piata si dupa cateva zile, dupa aprecieri chiar si de 3%.

"Incertitudinea a redus apetitul de risc al speculatorilor si daca pana acum stateau in piata trei sau patru saptamani, perioada in care preturile inregistrau aprecieri moderate, acum acestia prefera sa iasa si sa marcheze profit dupa doua trei zile, chiar si dupa cresteri de 3%", a declarat Mihai Chisu, broker in cadrul societatii IFB Finwest.

Bursa a inregistrat vineri o apreciere de 2,3% pe indicele BET, evolutie sustinuta in principal de cresterea titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care au con-semnat o urcare de aproape 6,5% fata de referinta, la pretul de 1,32 lei/titlu. Tranzactiile cu titlurile bancii in valoare de peste 1,1 mil. euro au sustinut in mare parte si lichiditatea pietei, care s-a ridicat vineri la crica 7,5 mil. euro. Tot in sec-torul bancar, titlurile BRD au consemnat un avans de 3,3%, atingand pretul de 9,35 lei/actiune, un nou maxim de la inceputul anului pentru titlurile celei mai mari banci locale listate.

"Din nefericire nu sunt multe repere pe care investitorii le pot lua in considerare in perioada urmatoare. Cred ca pe perioada raportarilor volatilitea pietei va creste pe fondul rezultatelor unor companii mari din piata, precum cele ban-care, in special BRD. Investitorii vor fi foarte atenti la rezultatele bancare pentru ca acestea reflecta in mare masura si evolutia economiei la nivel macro. Aprecierile pe aceste titluri insa nu vor da un trend pietei", a adaugat Chisu. El a mai apreciat ca daca pietele externe nu vor evolua pe un trend ascendent dupa perioada de raportari financiare pe plan local, lichiditatea pietei de la Bucuresti va scadea, iar piata locala va reveni la sedintele tipice din ultima perioada.

Titlurile SIF OItenia (SIF5) au inre-gistrat cel mai mare avans la categoria societatilor financiare, de 2,3%, in timp ce SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2) au marcat aprecieri in medie cu 1%. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) si SIF Muntenia (SIF4) au inchis pe minus, in scadere cu 0,2% si respectiv cu 0,7%. Indicele de profil, BET-FI a urcat cu 0,6% la nivelul de 17.800 de puncte.

In sectorul energetic, actiunile Petrom (SNP) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 1,2% fata de referinta, in timp ce titlurile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au atins preturile de 12,8 lei/actiune si respectiv 154,1 lei/titlu.

 

De urmarit saptamana aceasta

  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV) care in ultima perioada au inregistrat aprecieri zilnice de peste 5%.
  • Evolutia titlurilor Erste Bank (EBS), banca austriaca urmand sa publice rezultatele semestriale pe 30 iulie.
  • Evolutia pietei bursiere americane, dupa ce indicele Dow Jones a depasit pragul de 9.000 de puncte.
  • Statistica publica marti tendintele evolutiei activitatii economice pe plan local in perioada iulie-septembrie.
  • Eurostat publica indicele inflatiei pentru regiunea euro pentru luna iulie, precum si rata somajului din statele UE pentru luna iunie.
  • Evolutia titlurilor Turbomecanica (TBM) si Socep (SOCP) care publica rezultatele semestriale pe 30 iulie. 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9250
Diferență: -0,1197
Ieri: 4.9309
Azi: 4.7278
Diferență: -0,2363
Ieri: 4.7390
Azi: 5.7274
Diferență: -0,2421
Ieri: 5.7413
Azi: 5.0120
Diferență: -0,2706
Ieri: 5.0256