Igor Zyuzin, acţionarul majoritar al grupului siderurgic Mechel, este unul dintre cei mai bogaţi ruşi, cu o avere estimată de revista Forbes la 3,1 miliarde de dolari în martie 2012.
De atunci însă, acţiunile grupului Mechel au scăzut cu 40% pe bursă, din cauza problemelor financiare, astfel că în prezent capitalizarea grupului este de 2,6 mld. dolari. Zyuzin deţine circa 70% din acţiunile grupului.
Zyuzin, 52 de ani, este licenţiat în economie şi minerit şi face afaceri în industria metalurgică din 1995. El a condus mai întâi o mină de cărbune din Rusia, pe care mai apoi a preluat-o, iar în 2001 a cumpărat grupul Chelyabinsk Steel Plant, devenit ulterior Mechel, iar în 2004 a listat compania pe bursa din New York. Grupul a intrat în România în 2003, când a preluat Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte şi Industria Sârmei Câmpiei Turzii.
Igor Zyuzin a devenit cunoscut în 2008, după ce a fost ţinta unui atac extrem de dur din partea primului-ministru rus de la acea vreme Vladimir Putin. Putin a acuzat grupul Mechel că vinde cărbune la export mai ieftin decât pe piaţa rusească şi că face evaziune fiscală. Zyuzin, care fusese convocat la o întâlnire guvernamentală, a lipsit pe motiv că era bolnav, ceea ce l-a iritat foarte tare pe Putin. "Bolnav, bolnav, dar cred că ar trebui să se facă bine cât mai repede. Altfel , va trebui să-i trimitem un doctor şi să rezolvăm toate problemele", ar fi spus atunci Putin. Atacul lui Putin a determinat scăderea cu peste 30% a acţiunilor Mechel pe bursă, capitalizarea companiei scăzând de la 15 la 10 miliarde de dolari. Doi ani mai târziu, Putin şi-a exprimat regretul că atacul său a provocat prăbuşirea acţiunilor companiei şi l-a lăudat pe Zyuzin pentru investiţiile realizate în Rusia.
Zyuzin a venit de mai multe ori în România în ultimii zece ani, pentru a inaugura diferite investiţii realizate de Mechel. Una dintre cele mai recente vizite a fost în iunie 2011, când Zyuzin a inaugurat o investiţie de 50 mil. dolari la Oţelu Roşu prin care capacitatea de producţie a combinatului a fost majorată la 810.000 de tone pe an. Şeful Mechel s-a întâlnit atunci cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc şi promitea că va continua investiţiile. Un an mai târziu,
Zyuzin a decis să scoată la vânzare toate activele din România.