Burse - Fonduri mutuale

CNVM da avize pentru listarea Erste la BVB

18.10.2007, 19:58 19

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat modalitatea in care se va face oferta publica de actiuni a unei companii straine pe piata de la Bucuresti si vanzarea in lipsa a actiunilor. Cele doua hotarari sunt strans legate de mult asteptata listare a bancii austriece Erste, proprietarul BCR, pe Bursa de la Bucuresti.
"Noile avize date de CNVM au legatura cu listarea Erste la Bucuresti. Lucram tot timpul la aceasta listare, iar documentele CNVM deschid o noua cale in acest proces", a spus pentru Ziarul Financiar Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.
Farmache nu a vrut sa dea mai multe amanunte cu privire la momentul si modalitatea exact de listare a Erste, dar aceasta este asteptata pe Bursa la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2008.
Deocamdata, avizul CNVM privind vanzarile in lipsa se refera doar la actiunile companiilor nerezidente, dar reprezentantii Bursei vor sa extinda aceste prevederi si pentru actiunile companiilor locale.
"Aceste vanzari in lipsa vor face procesul de compensare-decontare mai flexibil, iar imprumutul de actiuni va sta la baza acestor noi tipuri de operatiuni", spune Stere Farmache.
In aceste conditii, lichiditatea ar putea sa creasca in conditiile in care investitorul nu va mai fi nevoit sa astepte pana cand actiunile vor figura in contul sau pentru a putea derula alte tranzactii cu acestea.
In prezent, pe piata romaneasca, investitorul poate sa vanda actiunile in piata numai dupa trei zile de la ordinul de cumparare, timp in care se face compensarea si decontarea titlurilor de valoare. Noul sistem va face disponibile actiunile la vanzare imediat dupa ce ordinul de cumparare a fost executat.
Marea oportunitate pentru investitorii experimentati va fi posibilitatea de a face arbitraje pe emitenti care au actiuni listate atat la Bucuresti, cat si pe alte piete din afara. Erste va oferi aceasta posibilitate in premiera, banca fiind listata la Viena.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO