Burse - Fonduri mutuale

Compa a resimţit restrângerea comenzilor la export

Autor: Adrian Cojocar

14.11.2011, 00:05 383

Producătorul de piese auto Compa Sibiu (CMP) a obţinut în primele nouă luni din acest an un profit net de 12,5 mil. lei (3 mil. euro), de două ori mai ridicat faţă de acelaşi interval din 2010, după ce afacerile companiei au urcat cu 18,6%, ajungând la 347,5 mil. lei (82,6 mil. euro).

Cu toate acestea, profitul raportat de Compa în perioada iulie - septembrie din acest an, de 640.000 de lei (150.000), a fost sem­ni­ficativ mai coborât comparativ cu perioada similară a anului trecut, când firma a obţinut un profit de 5,7 mil. lei (1,3 mil. euro). Totoda­tă, ritmul de creştere al afacerilor producă­to­rului de piese auto a încetinit la numai 2,4% în trimestrul trei.

"A fost resimţită o oarecare reducere a vo­lu­melor comandate faţă de prevederile iniţiale la anumite categorii de produse destinate unor par­teneri importanţi (Bosch, Honeywell, Jtekt), reducere care a avut un impact nefavorabil asu­pra pro­ducţiei realizate şi livrate în lunile iulie şi au­gust 2011", spun reprezentanţii Compa Sibiu.

Peste 85% din producţia Compa este des­tinată pieţelor externe, valoarea exporturilor ridicându-se la peste 70 milioane de euro în primele nouă luni. Compa este una dintre puţinele companii cu capital românesc din topul celor mai mari 100 de exportatori.

Profitul societăţii a fost influenţat puternic în trimestrul trei de reevaluarea datoriilor în euro deţinute de companie la cursul depreciat al leului de la 31 septembrie 2011, astfel că firma a înregistrat pierderi financiare de aproape 4,1 milioane de lei în trimestrul trei.

Compania a făcut în ultima perioadă eforturi pentru reducerea datoriilor prin rambursarea lor, acestea coborând la 31 sep­tem­brie la nivelul de 182,2 mil. lei (42,3 mil. euro). Din activitatea de bază compania a în­registrat un câştig mai mic cu 7,3%, de 5,5 mil. lei (1,3 mil. euro).

În primele nouă luni din acest an Compa şi-a triplat investiţiile, care s-au cifrat la 27,8 mil. lei (6,6 mil. euro), sumele fiind destinate proiectelor derulate de firmă cu partenerii Delphi, Haulotte şi Jtekt.

"În domeniul producţiei destinate expor­tului s-au produs şi se vor produce şi în con­tinuare schimbări în sensul reducerii ponderii exportului în total cifră de afaceri ca urmare a intrării în funcţiune a noii capacităţi de producţie a firmei Delphi - Iaşi, produ­cătoare de sisteme de injecţie pentru motoare diesel, ce vor avea ca impact reducerea volumelor livrate de Compa în Franţa şi reorientarea acestora către noua capacitate din Iaşi", spun reprezentanţii Compa.

Faţă de bugetul estimat la începutul anu­lui, Compa şi-a depăşit la nouă luni cu 50% indicatorul cu privire la profit, în timp ce vânzările au fost realizate în proporţie de 99%.

Compa este controlată de salariaţi prin intermediul asociaţiei salariaţilor (PAS), care deţine 54,6% din acţiuni. Vineri titlurile Compa au crescut cu 3,5%, la 0,45 lei/unitate. La acest nivel, compania este evaluată pe bursă la 22,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO