Burse - Fonduri mutuale

Compania de curierat Nemo Express şi-a adâncit pierderile la 7,1 mil. lei în primele şase luni din 2022, la afaceri de 65 mil. lei, în uşoară scădere faţă de S1/2021. Obligaţiunile scad cu 15% într-o singură şedinţă

Compania de curierat Nemo Express şi-a adâncit...

Autor: Tibi Oprea

22.09.2022, 13:50 4254

Compania de curierat Nemo Expres Logistic (Nemo Express) a încheiat primul semestru din 2022 cu o pierdere de 7,1 mil. lei, comparativ cu o pierdere de 2,8 mil. lei în S1/2021, la afaceri de 65 mil. lei, în scădere cu 0,84%, conform calculelor realizate de ZF pe baza raportului financiar semestrial neauditat publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Faţă de finele lunii iunie a anului trecut, compania şi-a redus numărul angajaţilor de la 386 la 286 de persoane.

În urma raportării semestriale, obligaţiunile NEMO23E au înregistrat joi o scădere de 15%, ajungând să se tranzacţioneze la 72,25% din valoarea nominală. Astfel, de la începutul anului, acestea au un minus de 29,9%, pe tranzacţii de 846.800 de lei, potrivit datelor BVB.

Obligaţiunile au început un trend descendent la scurt timp după ce compania de curierat a anunţat că acţionarii Dan-Dumitru şerbănescu şi Capital Fleet Services SA au cesionat toate părţile sociale către Florian Stănilă şi având în vedere cazul Vivre Deco, companie ale cărei bonduri au înregistrat cele mai mici preţuri pentru o finanţare antreprenorială din istoria BVB, existând probabil şi un risc de contagiune pentru piaţa locală de obligaţiuni.

Prin această cesiune, Florian Stănilă a devenit acţionar unic al Nemo Expres Logistic începând cu 9 septembrie 2022, acesta fiind anterior administrator unic al companiei. Stănilă avea înaintea acestei tranzacţii 10% din acţiuni, în timp ce şerbănescu deţinea majoritatea de 51%, iar Capital Fleet Services un pachet de 39%.

Capital Fleet Services, firmă de leasing operaţional care lista a treia emisiune de obligaţiuni în 2016, este deţinută în proporţie de 50% de Călin Răzvan Negoiţă, cel care a intrat în acţionariatul companiei recent listată Meta Estate Trust alături de alţi investitori. Capital Fleet Services cumpărase participaţia de 39% din Nemo Expres Logistic în noiembrie 2018.

Nemo Expres Logistic a derulat în iunie 2020 un plasament privat prin care a vândut 15.765 de titluri negarantate, denominate în euro, în valoare totală de 1,57 de milioane de euro. Acestea poartă o rată fixă a dobânzii de 7% pe an şi scadenţa în 29 iunie 2023 şi au fost vândute către 70-80 de investitori.

Subscrierea s-a realizat cu sprijinul societăţii de administrare a investiţiilor Certinvest, în timp ce listarea lor a fost realizată de Intercapital Invest în calitate de consultant autorizat, potrivit prospectului de emisiune de 35 de pagini care poate fi consultat pe site-ul bursei. „Prospectul nu este detaliat foarte mult pentru că nu vor să divulge concret planurile”, spunea Horia Gustă acum doi ani pentru ZF.

Datele de pe platforma Confidas.ro arată că NemoExpress are 100 de dosare în instanţă. Pe de altă parte, în luna august 2022 au fost depuse două cereri de deschidere a procedurii de insolvenţă, una din partea Uniteh Pro SRL, iar alta din partea Premium Store SRL, Trei Iepurasi SRL, Olint Com SRL şi Creative Home Office SRL, conform datelor de pe Portalul Instanţelor de Judecată.

„Compania de curierat Nemo Express a implementat, începând cu data de 26.08.2022, o serie de măsuri organizatorice care să o repoziţioneze în topul companiilor de profil. Începând cu această data, prin schimbarea echipei manageriale şi prin implementarea unei noi strategii de management active, suntem convinşi siguri că ne vom atinge toate obiectivele propuse. Prin eforturile susţinute de noua echipă şi printr-o abordarea mult mai aproape de dvs., ca punct central al întregii afaceri, vom reuşi să ne repoziţionăm ca un partener de încredere şi de lungă durată. Ştim că uneori schimbările sunt provocatoare, dar vă asigurăm şi pe această cale că gestionăm cu responsabilitate, încredere şi devotement toate aspectele generate de acestea”, a transmis compania clienţilor şi partenerilor printr-un comunicat.

Potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe, compania a trecut pe pierdere de 1,9 milioane de lei în 2021, comparativ cu un profit net de 4,1 milioane de lei în anul precedent, la o cifră de afaceri de 137,9 milioane de lei, în urcare cu 17%.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24