Burse - Fonduri mutuale

Compania de tehnologie AROBS Transilvania Software are aprobarea ASF pentru transferul acţiunilor de pe piaţa AeRO pe piaţa principală a bursei. Ziua transferului, 25 septembrie

Compania de tehnologie AROBS Transilvania Software are...

Autor: Tibi Oprea

06.09.2023, 14:01 2321

AROBS Transilvania Software (simbol bursier AROBS), cea mai mare companie de IT de la Bursa de Valori Bucureşti, cu o capitalizare de 904,4 mil. lei, are cale liberă pentru transferul pe piaţa reglementată după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat marţi, 5 septembrie, prospectul întocmit în vederea admiterii la tranzacţionare.

Potrivit informaţiilor CEO-ului, investitorii vor putea tranzacţiona acţiunile AROBS pe piaţa reglementată a BVB în luna septembrie. După operaţiune, compania va lua în considerare variante alternative de finanţare, precum emisiuni de obligaţiuni şi majorări de capital. AROBS a intrat la tranzacţionare pe piaţa AeRO în decembrie 2021.

„Transferul pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti reprezintă unul dintre obiectivele majore pe care le-am anunţat încă de la listarea companiei pe piaţa AeRO. În perioada imediat următoare ne concentrăm pe îndeplinirea ultimelor formalităţi în această direcţie şi ne propunem ca, în 25 septembrie, acţiunile AROBS să intre la tranzacţionare pe Piaţa Principală. Asigurăm investitorii care ne urmăresc că transferul este doar o etapă intermediară în planurile noastre. Nu ne oprim aici, avem în lucru următoarele obiective pe piaţa de capital: intrarea în indicii locali şi regionali şi atragerea investitorilor instituţionali prin realizarea unei majorări de capital. Un alt moment important în ultimele luni a fost includerea acţiunilor AROBS în indicii MSCI. Acest fapt ne validează performanţa financiară şi operaţională, precum şi ne sprijină în strategia AROBS de a îmbunătăţi lichiditatea acţiunilor sale şi de a atrage investitori instituţionali internaţionali”, spune CEO-ul Voicu Oprean.

În primele trei luni din 2023, AROBS a raportat venituri din exploatare la nivel consolidat de 133,2 mil. lei, în creştere cu 113% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, o cifră de afaceri de 131,3 mil. lei, cu 113% mai mare, EBITDA normalizată de 25,5 mil. lei, plus 18% şi un profit net normalizat de 19,3 mil. lei, plus 13%. Rezultatele financiare aferente primelor şase luni vor fi publicate pe 29 septembrie.

AROBS Transilvania Software este controlată în proporţie de 66,2% de Voicu Oprean, fondator, CEO şi preşedinte CA. Acţiunile AROBS înregistrează o creştere de 27,9% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 42,4 mil. lei, arată datele BVB. 

În data de 10 august 2023, Morgan Stanley Capital International (MSCI) a anunţat includerea acţiunilor AROBS în indicele MSCI Frontier Markets Small Cap şi în indicele MSCI Romania Small Cap, începând cu data de 31 august 2023. Includerea acţiunilor companiei în aceşti indici reprezintă un moment semnificativ pentru AROBS şi atestă performanţa solidă a acesteia, precum şi potenţialul de creştere. Tot în luna august a acestui an, Wood & Company şi BRK Financial au publicat recomandarea de cumpărare pentru acţiunile AROBS, în cadrul rapoartelor de analiză (Research Coverage).

„Evoluţia AROBS de la listarea pe piaţa AeRO, din perspectiva lichidităţii şi a capitalizării bursiere, confirmă obiectivul nostru de transfer pe Piaţa Principală. Odată cu acest transfer şi prin atragerea de capital proaspăt vom putea continua strategia de dezvoltare, implementarea viitoarelor investiţii ale companiei, extinderea şi, şi în acelaşi timp, consolidarea amprentei geografice la nivel internaţional”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

Înfiinţată în urmă cu 25 de ani, AROBS a realizat de la momentul listării în 2021 şi până astăzi nouă achiziţii. În 2021 a fost achiziţionată compania Berg Software, iar în 2022 au fost achiziţionate AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic şi Centrul de Soft GPS România.

În 2023, AROBS a achiziţionat două entităţi din Republica Moldova, AROBS Software şi AROBS TrackGPS, AROBS Polska (fosta SYDERAL Polska), Grupul Future WorkForce şi AROBS Pannonia Software din Ungaria.

„După plasamentul privat din octombrie 2021, în procesul de achiziţii, ne-am încadrat în ritmul anunţat de o companie pe trimestru, reuşind să aducem în Grup şi filialele din Republica Moldova şi Ungaria. Ceea ce urmează, din punct de vedere strategic, pentru AROBS, este asigurarea integrării acestor companii din punct de vedere operaţional, financiar, comercial, al resurselor umane la nivel de Grup. În acelaşi timp, avem în vizor noi companii pentru continuarea procesului de achiziţii“, adaugă Voicu Oprean.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO