Burse - Fonduri mutuale

Companiile care detin hotelurile de lux Inter si Radisson au pierderi grele la sase luni

Companiile care detin hotelurile de lux Inter si Radisson au pierderi grele la sase luni

Hotelul Radisson SAS, cel mai mare hotel de cinci stele situat in centrul Capitalei, era evaluat la 209,2 mil. lei (52,3 mil. euro) la sfarsitul anului trecut, in contabilitatea firmei Bucuresti Turism

18.08.2009, 18:52 47

Companiile care detin hotelurile de cinci stele Radisson si Intercontinental din Capitala au inregistrat in primele sase luni din acest an pierderi cumulate de 7,6 milioane de euro (32 milioane de lei), de 3,7 ori mai ridicate decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Reprezentantii acestora nu au dorit sa comenteze sau nu au fost ieri disponibili pentru comentarii.

Pierderile in crestere raportate de companiile hoteliere vin in contextul in care rata de ocupare s-a redus semnificativ pe fondul crizei internationale, mai ales in cazul hotelurilor de patru si cinci stele.

Hotelul Intercontinental, unul dintre simbolurile Bucurestiului, necesita renovari in valoare de aproximativ 35 de milioane de euro, pentru care compania nu dispune inca de fonduriAstfel, numai anul trecut, hotelurile din Capitala au inregistrat o scadere a ratei de ocupare de 19,6%, pana la 57%, una dintre cele mai drastice reduceri inregistrate in randul tarilor europene.

Compania Bucuresti Turism (BUTU), al carei activ principal este hotelul Radisson din Capitala, si-a majorat pierderile in primul semestru din acest an de 3,7 ori, pana la 6,3 milioane de euro (26,2 milioane de lei). Aceasta in ciuda faptului ca afacerile firmei au crescut de 2,3 ori, pana la 10,9 mil. euro (45,9 mil. lei).

Compania hoteliera este controlata de grupul israelian Elbit Medical Imaging, prin intermediul firmei BEA Hotels, si mai detine complexul de apart hoteluri Centre Ville.

Rezultatul negativ a fost cauzat in cea mai mare parte de pierderile de pe partea financiara a companiei, pe fondul acumularii de datorii, care au ajuns la jumatatea anului la 80 mil. euro (336,6 mil. lei).

Bucuresti Turism a trecut pe pierdere in primele sase luni si la nivelul activitatii de baza, cu un rezultat negativ de 0,86 mil. euro (3,6 mil. lei), fata de un castig de 1,1 mil. lei inregistrat in perioada similara din 2008.

Avansul semnificativ al afacerilor companiei se poate explica prin faptul ca in prima parte a anului trecut hotelul Radisson a fost inchis pentru renovare, acesta fiind redeschis la finele anului 2008.

De cealalta parte, compania Intercontinental Bucuresti (RCHI), care detine si administreaza hotelul de cinci stele cu acelasi nume din Capitala, si-a majorat pierderile in primele sase luni la 1,3 milioane de euro (5,7 milioane de lei), in crestere de peste sase ori comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Cea mai mare parte a acestor pierderi provin din activitatea de baza a firmei, din care a rezultat o pierdere de peste un milion de euro (4,4 milioane de lei), semnificativ mai ridicata fata de acelasi interval din 2008, cand aceasta se cifra la doar 36.500 de euro (130.000 de lei).

Afacerile companiei hoteliere, controlata in proportie de 50% de firma elvetiana RHIC Holding, s-au diminuat cu 30% in primul semestru, pana la nivelul de 4,6 milioane de euro (19,3 milioane de lei).

Firma Athenee Palace (ATPA), care detine indirect 10,12% din actiunile hotelului Hilton din Capitala, a raportat in primul semestru pierderi in crestere cu 29%, de circa 88.000 de euro (371.000 de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO