Burse - Fonduri mutuale

Companiile de la Bursa si-au bugetat profituri mai mari cu 30% in acest an

Companiile de la Bursa si-au bugetat profituri mai mari cu 30% in acest an
02.05.2008, 17:39 17

In cadrul analizei, am insumat profiturile brute bugetate de companiile listate, iar din suma am scazut pierderile bugetate, pe baza bugetelor de venituri si cheltuieli pentru acest an aprobate de actionarii companiilor.
Anul trecut, profiturile brute insumate ale companiilor incluse in analiza au inregistrat un avans nesemnificativ, de 2%, fata de cel din anul precedent, la aproape 4,8 miliarde de lei (1,44 miliarde de euro), potrivit rezultatelor finale raportate de acestea.
Veniturile totale cumulate ale acelorasi companii sunt asteptate sa se majoreze in acest an cu 14%, la 41,8 miliarde de lei (11,4 miliarde de euro), comparativ cu un avans de 7% in 2007.
Asteptarile optimiste nu au putut influenta insa evolutia actiunilor pe Bursa, unde indicele general al BVB, BET-C, a pierdut 24% de la inceputul anului, dupa ce castigase 18,7% in 2007.
Profiturile pe anul trecut ale celor mai multe dintre companiile de pe Bursa au fost afectate semnificativ de evolutia nefavorabila a cursului de schimb, pe fondul deprecierii monedei nationale fata de principalele valute, in conditiile in care acestea si-au reevaluat datoriile in valuta la finele anului trecut.
"Este ingrozitor cum managerii acestor companii nu iau masuri pentru a se proteja impotriva riscului valutar", spune Mihai Chisu, broker la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Pe de alta parte, rezultatele Petrom (SNP) au o contributie semnificativa la evolutia acestor indicatori, in conditiile in care compania previzioneaza ca va realiza un castig brut in crestere cu 33%, de 2,85 miliarde de lei, castigul preconizat a fi obtinut fiind apropiat de castigurile cumulate bugetate de celelalte companii.
"Este dificil sa tragi o concluzie globala, pentru ca ponderea Petrom depasea 50% in 2006 si este usor sub 50% in 2007. Este interesant ca anul trecut, in ciuda declinului inregistrat de profitul Petrom, am avut totusi o crestere marginala. Eliminand Petrom din calcul, deoarece ponderea este mult prea mare in rezultatul final, cresterea este impresionanta, undeva in jur de 25%", a precizat Andrei Anghel, analist la societatea de brokeraj Confident Invest.
Excluzand Petrom, rezulta ca profiturile previzionate ale companiilor sunt asteptate sa urce cu 28%, la 3,4 miliarde de lei, dupa ce anul trecut au inregistrat un avans de 23%, pana la nivelul de 2,65 miliarde de lei (790 de milioane de euro).
La nivelul veniturilor, companiile asteapta o crestere cumulata de 23%, pana la 30,2 miliarde de lei, dupa ce anul trecut au urcat cu 15%, la 24,6 miliarde de lei (7,36 miliarde de lei).
"Dintr-o analiza personala, in medie, societatile care au avut profit in 2006 si 2007, au avansat in termeni de profitabilitate cu peste 60%. Asadar, cresterea medie este mult mai mare decat cresterea absoluta, or, asta inseamna ca in 2007 societatile de mici dimensiuni au avut o crestere a profitului mult mai mare decat societatile mari - lucru absolut normal de altfel si care justifica inca o data atentia pe care investitorii ar trebui sa o dedice societatilor mici", considera Andrei Anghel.
Cele mai mari randamente sunt asteptate in sectorul bunurilor de larg consum, companiile din acest domeniul anticipand pentru acest an o crestere a veniturilor totale de 33,2% si un avans de peste trei ori a castigurilor brute.
Un exemplu in acest sens este producatorul din industria de panificatie Titan Bucuresti (MPN), care si-a bugetat in 2008 afaceri mai mari cu 47%, de 352 de milioane de lei si un profit brut de 69 de milioane de lei, de peste patru ori mari ridicat fata de cel realizat anul trecut.
Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti (PCL) spera sa treaca pe profit in acest an si sa-si majoreze afacerile cu 32%.
Companiile farmaceutice listate pe Bursa previzioneaza o crestere a profiturilor cumulate cu 63%, fata de cele obtinute in 2007, pe fondul unor venituri totale insumate mai mari cu 15%. Producatorul de medicamente Zentiva (SCD) vede in acest an un profit brut de 40,6 mil. lei, de peste trei ori mai mare comparativ cu cel realizat anul trecut, si venituri totale mai mari cu 14,3%.
Indicatori peste medie au bugetati si companiile din domeniul serviciilor, respectiv venituri totale cumulate in crestere cu 21,3% si castiguri brute insumate mai mari cu 51,6%.
Dintre acestea, cei mai increzatori sunt reprezentantii companiei Petrolexportimport (PEI) care anticipeaza un avans de 2,5 ori a veniturilor totale, la 106,5 milioane de lei, si realizarea unui profit brut de 4 milioane de lei, de la pierderi de 4,3 milioane de lei in 2007.
Bancile, care au avut in ultimii ani una dintre cele mai dinamice evolutii, asteapta si in acest an randamente peste medie. Dupa rezultatele slabe din 2007, conducerea Bancii Carpatica (BCC) estimeaza ca va obtine in acest an un profit brut de 44,7 milioane de lei, aproape cat castigul realizat in ultimii trei ani si de peste patru ori mai ridicat decat rezultatul obtinut anul trecut.
BRD, cea mai mare banca listata pe Bursa, asteapta venituri si profit in crestere cu circa 30%, dupa ce anul trecut aceiasi indicatori s-au majorat cu circa 40%.
"Economia noastra este una orientata spre o crestere bazata pe consum, in timp ce productia industriala si serviciile sunt fie ineficiente, fie in stadiu de dezvoltare. PEI este o exceptie datorata unei ciclicitati sau unui moment favorabil, in timp ce bancile deservesc exact acel consum de care vorbeam. In aceste conditii, este normal ca produsele neciclice - gen alimente si medicamente - sa aiba o piata relativ stabila si o crestere constanta ce reflecta cresterea veniturilor populatiei, dar mentinerea acestora sub un nivel confortabil, care sa permita achizitionarea de bunuri sau servicii mai complexe", a precizat Anghel.
Sectorul de utilitati, reprezentat pe Bursa de Transelectrica Bucuresti (TEL) si Transgaz Medias (TGN), estimeaza un avans al veniturilor cumulate de 21% la castiguri brute cu 27,3% peste cele obtinute in 2007.
Cel mai slab sector din punct de vedere al asteptarilor pentru acest an este cel industrial, companiile din acest domeniu estimand o stagnare la nivelul profiturilor cumulate pe fondul unor venituri mai mari cu 10,3%.
"Numai cresterea pe care eu o estimez la Petrom ar trebui sa rezulte intr-o crestere a profitului agregat al BVB cu 7-8% anul acesta. Cu un aport asemanator din partea altor emitenti care sa reflecte cresterea nominala a PIB-ului, ma astept la un avans al profitului in jur de 15% pe BVB in acest an, mult peste performanta de anul trecut", spune Andrei Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO