Burse - Fonduri mutuale

Comvex ar putea investi peste 20 mil. euro in 2008

27.03.2008, 17:46 19

Operatorul portuar Comvex Constanta (CMVX) intentioneaza sa investeasca peste 20 mil. euro in echipamente pentru incarcarea si descarcarea si transportul materiilor prime pe nave.
"Bugetul pentru acest an prevede investitii de circa 7 mil. euro, insa probabil vom depasi cu usurinta cifra de 20 mil. euro. Volumul de activitate al companiei determina necesarul de extindere a capacitatii de manevrare si depozitare", spune Viorel Panait, directorul general al Comvex Constanta.
In urma investitiilor, capacitatea de depozitare a operatorului ar urma sa urce cu 800.000 de tone, ceea ce reprezinta 25% din capacitatea actuala, spun reprezentatii companiei.
Conducerea Comvex a propus actionarilor distribuirea in acest an de dividende in valoare de
15 mil. lei (circa 4,5 mil. euro), respectiv aproape tot profitul realizat de companie anul trecut.
Dividendul brut pe actiune, de 3,395 lei, reprezinta circa 8,1% din ultimul pret la care aceste actiuni s-au tranzactionat ieri, de 41,5 lei/actiune.
Anul trecut, afacerile Comvex s-au majorat cu 52%, la 75,3 mil. lei (22,5 mil. euro), iar profitul net al operatorului portuar a urcat cu 72%, pana la 15,83 mil. lei (4,7 mil. euro).
Indicatorii in crestere s-au datorat cu precadere contractelor incheiate cu combinatul sidergic Arcel Mittal Galati, a caror valoare s-a majorat in 2007 cu 52%, la 49 mil. lei (14,7 mil. euro).
Combinatul de la Galati este de altfel cel mai important client al Comvex, ocupand anul trecut o pondere de circa 65% in cifra de afaceri a operatorului.
"In zilele urmatoare va fi finalizat contractul cu Arcel Mittal Galati, dar din cate ne-au comunicat pana acum, volumul este asemanator cu cel de anul trecut. Cred totusi ca ponderea acestuia va scadea anul acesta pentru ca vor creste ponderile altor clienti", a precizat Viorel Panait.
Anul trecut, compania a fost afectata de inchiderea temporara a activitatii Altur Slatina, pentru retehnologizare, insa Comvex a atras alti doi clienti importanti, respectiv producatorul de ciment Holchim si constructorul de nave de lux Delta Marine, ale caror contracte au contribuit cu aproape 15% la cifra de afaceri a operatorului. Acesta din urma intentioneaza sa-si majoreze in 2008 volumul operat prin Comvex.
Activitatea companiei este influentata in mod pozitiv de aprecierea din ultima perioada a euro fata de leu, in conditiile in care marea majoritate a contractelor incheiate de Comvex sunt in moneda europeana.
Recent, fondul de investitii Broadhurst a vandut un pachet de 21,7% din actiunile Comvex, cumparatorul fiind societatea Ece Energy Consulting Establishment, un investitor industrial care nu este asociat cu actionarul majoritar, respectiv societatea Salidmet, ce detine aproape 54% din actiuni.
La ultimul pret de ieri, de 41,5 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 49,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO