Burse - Fonduri mutuale

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Azomureş. Investitorii aşteaptă oferta elveţienilor

Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Azomureş. Investitorii aşteaptă oferta elveţienilor

Autor: Adrian Ionut Cojocar

19.03.2012, 00:05 801

Consiliul Concurenţei a avizat preluarea producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu-Mureş (AZO) de către traderul elveţian de cereale Ameropa Holding.

Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică însă avizul dat de Consiliul Concurenţei arată că aceasta este aproape de finalizare.

Potrivit reglementărilor actuale ale pieţei de capital, în termen de trei luni de la finalizarea tranzacţiei elveţienii de la Ameropa au obligaţia de a lansa o ofertă publică de preluare pentru restul de 24,2% din acţiuni. Elveţienii de la Ameropa au preluat 75,8% din acţiunile Azomureş de la acţionarii turci, prin achiziţia celor două societăţi care controlează Azomureş, respectiv Eurofert Investments şi Azomureş Holdings, care deţin 56,82% şi respectiv 19,05% din acţiunile producătorului de îngrăşăminte.

Nefiind disponibile date privind valoarea tranzacţiei, principalul reper pentru acţionarii minoritari de la Azomureş rămâne valoarea capitalurilor proprii ale companiei care la 31 decembrie 2011 se cifrau la 1,08 miliarde de lei (circa 251 mil. euro). Valoarea contabilă pe acţiune (active nete raportat la numărul de acţiuni - n. red.) la aceeaşi dată este de 2,058 lei/unitate, cu 16% peste ultimul preţ din piaţă al titlurilor Azomureş (AZO). Valoarea activelor nete pe acţiune este unul dintre indicatorii care se vor lua în calcul la stabilirea preţului pe care-l vor primi acţionarii Azomureş în ofertă.

La preţul de 2,058 lei/acţiune, Ameropa ar fi obligată să scoată din buzunar 248 mil. lei (57 mil. euro) pentru a prelua restul participaţiilor de la minoritarii Azomureş, din care Fondul Proprietatea, care deţine 10,74% din acţiunile companiei, ar încasa circa 262 milioane de lei (60 milioane de euro). În acest caz, Fondul Proprietatea (FP), principalul acţionar minoritar al Azomureş cu o participaţie de 10,7% din acţiuni, ar încasa 116,3 mil. lei (26,7 mil. euro).

Oferta va fi una dintre cele mai mari desfăşurate pe bursă în ultimii ani, mai ridicată decât cea pe care statul o derulează în prezent la Transelectrica Bucureşti (TEL).

Preţul din ofertă pe care l-ar putea primi minoritarii de la Azomureş va ţine cont de preţul mediu de tranzacţionare al titlurilor Azomureş din ultimele 12 luni anterioare realizării tranzacţiei, de valoarea activelor nete pe acţiune ale companiei şi de o evaluare făcută de un evaluator independent. Preţul final ar trebui să fie stabilit potrivit reglementărilor pe baza celui mai mare preţ rezultat din cele trei modalităţi de evaluare. Desigur, CNVM poate solicita ca elveţienii să-i comunice preţul tranzacţiei, cum s-a întâmplat în cazul preluării Rompetrol de către KazMunaiGaz.

Pe lângă Azomureş, Ameropa a preluat şi controlul indirect al operatorului portuar Chimpex Constanţa (CHEM).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO