Burse - Fonduri mutuale

Contractul prin care Romgaz a semnat cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea centralei de la Iernut este de 345 mil lei. Termen de finalizare, 16 luni

Contractul prin care Romgaz a semnat cu spaniolii de la...

Autor: Eduard Ivanovici

05.04.2023, 18:25 1276

Contractul prin care Romgaz a semnat cu spaniolii de la Duro Felguera pentru finalizarea noii centrale termoelectrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaze de la Iernut este în valoare de 345 de milioane de lei, potrivit unui raport la BVB. Romgaz trebuie să vină în acest sens cu un avans de 15% din preţul contractului fără TVA. Garanţiile sunt în sumă de 17,5 milioane de euro.

„Valoarea penalităţilor de întârziere va fi egală cu 0,4% pe săptămâna completa de întârziere raportat la Preţul Contractului. Suma maximă a penalităţilor de întârziere nu va putea depăşi 10% din Preţul Contractului la data semnării acestuia”, conform BVB.

Proiectul centralei de la Iernut a fost început în 2016 şi avea ca termen de finalziare 2019, acesta constituind prima investiţie majoră derulată de statul român din ultimii 30 de ani.

„Termenul de finalizare: 16 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor, cu posibilitatea de prelungire conform prevederilor contractului”, potrivit unui raport de la BVB.

La 2,5 miliarde de lei s-a ridicat profitul Romgaz în 2022, în creştere cu 32,9% faţă de anul precedent. Afacerile au însumat 13,4 miliarde de lei, plus 128,6%, în timp ce datoriile au urcat cu 87% la 4,3 miliarde de lei, conform datelor din raportul financiar preliminar.

Acţiunile SNG sunt pe minus cu 3,4% în ultimul an, pe un rulaj de 542,5 milioane de lei, la o capitalizare de 15,2 miliarde de lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO