Burse - Fonduri mutuale

Cresterea Bursei, intre teorie si practica

24.12.2002, 00:00 67

Preturile actiunilor cotate la Bursa au crescut in acest an, in medie cu peste 100%. Explicatii au fost multe, de la scimbarile legislative si imbunatatirea ratingului de tara pana la investitorii romani care au mizat pe o crestere a investitiilor straine odata cu invitarea Romaniei pentru a adera la NATO si performantele macroeconomice inregistrate de Romania in acest an. Ultimul este printre putinii factori care pot fi cunatificati.
Indicele BET, care ilusteraza evolutia celor mai mari zece companii cotate a crecut cu 131%, induicele general al Bursei, BET-C a urcat cu 117%, iar societatile de investitii financiare au castifat, in medie 124% fata de preturile de la inceputul anului.
Scaderea dobanzilor si a inflatiei si cresterea economica sunt, spun analistii principalii factori macroeconomici de influenta asupra preturilor actiunilor.
Dobanzile de piata monetara au scazut anul acesta cu 49% (daca luam in considerare media dobanzilor de pe piata interbancara). In prezent un randament anual de 16-18% pare muntumitor, in timp ce la inceputul anului investitorii se asteptau la randamente de 33-35%. Saderea randamentului asteptat de la o investitie i-a determinat pe multi dintre investitorii de pe piata de capital sa plateasca in decembrie mai mult pentru o actiune care spara ca la va aduce un venit anual de 1.000 de lei. Din acest punct de vedere, daca aspteptarile investitorilor privid randamentul investitiilor a scazut in acelasi ritm cu rata dobanzii - 49%, inseamna ca, teoretic, preturile actiunilor ar fi trebuitv sa creasca cu 95% pe parcursul acestui an.
Cresterea economica estimata  la 4,7% in acest an inseama ca vanzarile si profiturile companiilor romanesti au crescut, in medie, in 2002 cu acest procent fata de anul anterior. Daca societatile cotate la Bursa se vor incadra pe aceasta tendinta, investitorii se pot astepta ca veniturile societatilor sa fie cu 4,7% mai mari, in termeni reali, fata de 2001, iar aceasta inseamna cresterea preturilor cu inca 4,7%.
Alaturi de veniturile companiilor un alt aspect pe care brokerii il considera impotrant in analiza investitionala a unei companii este valoarea activelor acesteia. Presupunand ca valoarea activelor pe actiune a ramas aceeasi in termeni reali, inflatia, estimata la 18-19% pentru acest an, a determinat o crestere similara a pretului activelor aflate in partrimoniul companiilor. Din acest punct de vedere, investitorii ar trebui sa fie dispusi sa cumpere o actiune la un pret cu cu 18-19% mai mare fata de anul perecedent.
Combinanand acesti trei factori ar rezulta o crestere de cel putin 140%. Preturile de la Bursa au crescut in acest an cu sub 120%. Acestea nu sunt insa singurii factori care au influentat evolutia preturilor la Bursa.
Brokerii spun ca exista si alti factori de influenta aspura evolutie pretului actiunilor.  "Desi datele macroeconomice arata ca piata ar fi putut sa urce mai mult, cresterea din acest an a fost una la care putini se asteptau. Faptul ca Bursa nu a crescut mai mult poate fi explicat si de recesiunea de pe pietele internationale de capital. Piata a fost dominata in acest an de investitorii romai. Daca strainii ar fi fost mai prezenti pe piata, probabil am fi asistat la o crestere mai mare," a comentat  Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Un factor care influenteaza adesea decisiv evolutia pretului actiunilor este starea de spirit de pe piata. "Trebuie luata in considerare pozitia Bursei la inceputul anului. Piata era destul de slaba si nu reflecta pozitia economica a companiilor cotate la fel ca in prezent. Pana la mijlocul lunii martie, piata a stagnat, dar dupa acest moment inceput sa isi revina," a comantat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokaraj Prime Transaction.
Dupa acest model, presupunand pentru anul viitor o crestere economica de 5%, o scadere a inflatiei de la 19% pana la 14%, si o scadere in acelasi ritm a dobanzilor de pe piata monetara piata ar trebui sa creasca cu aproximativ 60%. Parerile brokerilor sunt insa mai putin optimiste. Multi dintre ei se asteapta ca preturile sa creasca cu 30-50%, cu conditia ca piata sa nu fie influentata de factori externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO