Burse - Fonduri mutuale

Criza energiei din 2022 arată cât de subevaluată este cea mai mare companie listată la BVB: Petrom se tranzacţionează la de doar 2,3 ori profitul net

Autor: Liviu Popescu

31.10.2022, 00:08 8147

♦ Spre comparaţie Petrom se tranzacţiona în 2021 la de 10,5 ori profitabilitatea, în 2020 la aproape de 15 ori, iar în 2019 la circa de 7 ori ♦ Evaluarea bursieră nu a ţinut pasul cu rezultatele record din 2022 ♦ Investitorii sunt reţinuţi, dar se aşteaptă la dividende suplimentare.

Scumpirile accelerate de la pompă din 2022, precum 40% la motorină şi 22% la benzină, la care se adaugă preţurile record la gaze naturale şi energie, au adus rezultate financiare nemaiatinse pentru OMV Petrom (SNP), însă reţinerea unor investitori cu privire la condiţiile dificile din economie au determinat ca evaluarea bursieră să nu ţină pasul cu profitabilitatea companiei.

Astfel, cu un profit net de 9,1 mld. lei în primele nouă luni din 2022, la care Ziarul Financiar a adăugat şi rezultatul net pe T4/2021 de circa 1,2 miliarde de lei pentru a putea calcula raportul din evaluarea bursieră de 24 miliarde de lei şi rezultatul net în decurs de un an, acţiunile Petrom se tranzacţionează la Bucureşti la un multiplu PER de 2,3x. Spre comparaţie, Petrom se tranzacţiona în 2021 la de 10,5 ori profitabilitatea netă, în 2020 la aproape de 15 ori, iar în 2019 la circa de 7 ori.

„Majoritatea acţiunilor pro­ducătorilor din sectorul de petrol/gaze şi energie de pe bursa locală sunt foarte ieftine în această perioadă raportat la profiturile trecute pentru că investitorii sunt foarte rezervaţi şi anticipează o deteriorare a condiţiilor economice care să impacteze şi profitabi­litatea acestor companii“, spune Adrian Cojocar, director general adjunct al Patria AM. Totuşi, adaugă el, preţurile actuale includ o marjă mare de siguranţă cu privire la posibila evoluţie viitoare, iar până când preţurile din energie se vor ajusta aceste companii vor recompensa investitorii cu dividende foarte atractive.

Cu un multiplu PER de 2,3x, Petrom este în prezent cea mai subevaluată acţiune de la Bursa de Valori Bucureşti, având şanse mari să-şi păstreze această poziţie chiar şi după încheierea sezonului de raportări financiare având în vedere dinamica spectaculoasă a rezultatului net.

„Să nu uităm faptul că rezultatul din exploatare, după cum reiese din datele financiare afişate, se datorează, în principal, preţurilor mai mari ale ţiţeiului şi gazelor naturale şi aprecierii dolarului. Aceste două elemente pot fi conjuncturale. Ce este de reţinut însă este faptul că profitul afişat la 9 luni încurajează investitorii să intre pe SNP cu gândul la distribuirea de dividend de la anul“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare, Estinvest Focşani.

Scumpirea carburanţilor alături de preţurile record la energie şi gaze care au stat în mare parte la baza celui mai mare nivel al inflaţiei din ultimii 20 de ani, au adus câte 1 mld. lei pe lună pentru profitabilitatea Petrom şi aproape 5 mld. lei vânzări, arată datele publicate de companie.

Astfel, în primele nouă luni din 2022 Petrom a raportat un profit net de 9,1 mld. lei, comparativ cu un rezultat de 1,7 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2021, deci o creştere de cinci ori a profitabilităţii, în timp ce vânzările s-au triplat la 44 mld. lei.

„Într-un mediu volatil, cu preţuri ridicate, cu fundamentele pieţei profund afectate de contextul geopolitic, rezultatul nostru operaţional 1-9/22 din exploatare CCA a crescut la 10 miliarde lei. În aceeaşi perioadă, contribuţia noastră la bugetul de stat a ajuns la 15 miliarde lei, un nivel aproape dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Acest lucru se datorează creşterii impozitelor directe care au fost de peste cinci ori mai mari, determinate în principal de impozitarea gazelor şi energiei electrice“, spune Christina Verchere, CEO al Petrom.

Vineri, după publicarea rezultatelor fi­nanciare, acţiunile SNP se apreciau cu aproape 2% la BVB, la 0,457 lei pe unitate, o reacţie modestă care arată că rezultatele financiare record erau deja în mare parte încorporate în preţul acţiu­nii. Petrom are acum 26 mld. lei capitalizare cu o stagnare bursieră în 2022 faţă de un BET-TR mai mic cu aproape 10%.

„După cum am discutat anul acesta, rezultatele Petrom au fost cu mult peste aşteptările investitorilor, datorită creşterii preţurilor la energie electrică şi petrol. Anul 2022 va fi anul cu cel mai mare profit realizat de companie şi în acelaşi timp o acţiune de avut în portofoliu pentru investitori, o companie care va avea un randament mare la dividend şi pentru anul viitor“, spune Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring.

Pe de altă parte, scumpirile de la pompă au compensat reducerea producţiei de hidrocarburi cu 9% în primele nouă luni din 2022, din care producţia de ţiţei a scăzut cu 11% şi cea de gaze naturale cu 8%, scăderi determinate de declinul natural în principalele zăcăminte, arată datele Petrom.

În T3/2022 compania a avut venituri din vânzări de 18,7 mld. lei, faţă de 13,7 mld. lei în trimestrul precedent şi 6,9 mld. lei în T3/2021 în timp ce profitul net a fost de 4,5 mld. lei (comparativ cu 2,9 mld. lei în T2/2022 şi 696 mil. lei în T3/2021).

„În ceea ce priveşte segmentul de gaze şi energie, aici s-a remarcat o creştere specta­culoasă a rezultatului operaţional excluzând elementele speciale, care a ajuns la 1,27 mld. lei (vs. 95 mil. lei în 2021) pe fondul unor câştiguri din tranzacţiile încheiate în afara României, precum şi unui rezultat foarte bun din activitatea de energie electrică“, se arată în raportul analiştilor de la BT Capital Partners.

Christina Verchere spune că investiţiile Petrom au fost de 2,3 miliarde de lei, cu 25% mai mari faţă de anul trecut, şi se aşteaptă ca suma anuală să fie în jur de 4 miliarde de lei, în funcţie de climatul investiţional. „De-a lungul perioadei, ne-am operat facilităţile în siguranţă şi la niveluri ridicate de utilizare, asigurându-ne că produsele esenţiale sunt disponibile pentru clienţii noştri, avansând în acelaşi timp în proiectele noastre strategice care contribuie la securitatea aprovizionării şi la creşterea economică a ţării.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO