Burse - Fonduri mutuale

Cum deschide Bursa de la Bucureşti după măcelul de marţi de pe Wall Street: scădere de 0,6% pentru indicele BET

Cum deschide Bursa de la Bucureşti după măcelul de...

Autor: Liviu Popescu

14.09.2022, 10:20 393

Cu 0,6% se depreciază indicele principal BET la debutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri, la ora redactării acestei ştiri la “butoane” fiind mai mulţi vânzători decât cumpărători, în contextul în care ieri Wall Street a avut cea mai slabă şedinţă din ultimii doi ani cu o prăbuşire de 4% pentru Dow Jones.

În primele 15 minute din şedinţa de astăzi cele mai lichide acţiuni la Bucureşti sunt Banca Transilvania (1,1 mil. lei la un preţ în scădere cu 2%), Erste Bank (plus 0,5%), Nuclearelectrica (-1,2%), Petrom (-0,3%), Romgaz (-1,2%).

“Raportul privind inflaţia din SUA şi perspectivele unui FED "hawkish" în şedinţele următoare, au cauzat din nou vânzări masive pe pieţele americane. Vedem că la deschiderea pieţei atât piaţa românească, cât şi majoritatea pieţelor europene au deschis în teritoriul negativ, predominând vânzătorii”, spune Radu Cojoc, broker al Goldring. La Londra bursa are minus 0,5%, la Paris minus 0,3%, la Frankfurt minus 0,2%.

Bursa americană, cea mai mare la nivel mondial şi cea care dă tonul în restul pieţelor de capital, a scăzut puternic marţi, în timp ce randamentele obligaţiunilor au crescut, după ce un raport cheie privind inflaţia din luna august a fost mai pesimist decât aştepta piaţa, afectând sentimentul investitorilor privind temperarea preţurilor şi o Rezerva Federală mai puţin agresivă.

Indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 1.276 puncte, sau 3,94%, pentru a închide la 31.105 puncte. S&P 500 a scăzut cu 4,32%, la 3.932 puncte, iar Nasdaq Composite s-a scufundat cu 5,16% pentru a încheia ziua la 11.633 puncte.

Mai mult de 490 de acţiuni din S&P 500 au scăzut, Meta, compania mamă a Facebook, s-a prăbuşit cu 9,4%, iar gigantul cipurilor Nvidia a pierdut 9,5%, scrie CNBC. Pe de altă parte contractele futures de miercuri arată o creştere de 0,4% pentru Dow Jones.

Ideea că inflaţia ar putea fi mai rigidă decât se aşteptau economiştii - ceea ce, la rândul său, ar putea forţa Rezerva Federală să menţină mai mult timp înăsprirea agresivă a politicii monetare - a fost suficientă pentru a trimite acţiunile americane în picaj, în timp ce volatilitatea a crescut.

Presiunile inflaţiei vor forţa probabil Fed să intensifice campania de înăsprire a politicii de înăsprire, ceea ce pune economia în general în faţa unui risc suplimentar de recesiune semnificativă în cursul anului viitor.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO