Burse - Fonduri mutuale

Cum trebuie să arate contextul de piaţă ca să te ajute să faci mai mulţi bani pe bursă

Cum trebuie să arate contextul de piaţă ca să te...

Autor: Adrian Cojocar

25.02.2014, 20:08 1013

Analiştii băncii elveţiene Credit Suisse au studiat corelaţiile dintre evoluţia a 59 de burse în curs de dezvoltare în perioada 1976 - 2013 şi mai mulţi indicatori economici şi au ajuns la concluzia că randamentele cele mai mari pe burse au fost obţinute în condiţiile unei evoluţii economice cât mai slabe în trecut, o creştere economică cât mai puternică în viitor, o monedă slabă şi randamente mari din dividende.

Pe de altă parte, aceştia nu au găsit nicio corelaţie între evoluţia burselor dintr-un an şi evoluţia acestora din anul precedent sau între burse şi dimensiunea economiei în general, bursele unor state cu PIB mai mare aducând randamente mai importante decât cele ale unor economii mai mici.

„Bursele emergente cu cele mai mari randamente din dividende au adus şi cele mai mari randamente totale reale (ajustate cu inflaţia - n.red.), în medie de 31%, în timp ce pieţele unde randamentele din dividende erau cele mai mici au adus cel mai mic randament, în medie de 10%. Cu alte cuvinte, bursele care ofereau dividende atractive au supra­per­format bursele cu randamente mici din dividende cu 19% anualizat“, se arată în raportul analiştilor de la Credit Suisse intitulat Credit Suisse Global Investment Returns Yearbook 2014.

Bursa românească oferă în prezent unele dintre cele mai mari randamente din dividende dintre ţările din regiune. Randamentele din dividende se prefigurează că vor fi anul acesta ceva mai mici decât în anii precedenţi, dar semnificativ mai ridicate decât înainte de criză.

O creştere bursieră puternică este adesea însoţită de o depreciere a cursului de schimb al ţării din care face parte, atât în economii dezvoltate, cât şi în economii emergente, potrivit analiştilor băncii elveţiene. Spre exemplu rezultatele statistice la care au ajuns arată că bursele ţărilor cu cele mai slabe monede (care se depreciază - n.red.) au adus în medie un randament anualizat de 34% faţă de 18% în cazul celor cu cele mai puternice monede.

Una dintre explicaţii este că o depreciere a monedei locale ajută exporturile ţării respective să fie mai competitive, contribuind la creşterea economică generală şi implicit la afacerile şi profiturile companiilor, cu impact pozitiv asupra randamentelor obţinute de investitori pe bursă. SUA şi China sunt cunoscute pentru faptul că şi-au depreciat în ultimele decenii monedele pentru a ajuta exporturile, în timp ce lira sterlină (Marea Britanie) şi francul elveţian sunt considerate printre cele mai puternice monede.

Cursul de schimb al leului s-a depreciat constant în ultimii ani faţă de euro, în timp ce faţă de dolar s-a depreciat până în 2012, iar anul trecut a cunoscut prima apreciere din 2006.

„Contrar aşteptărilor intuitive ale multor oameni, investiţiile în bursele statelor care au experimentat cele mai mici creşteri economice în trecut (ultimii cinci ani - n.red.) s-au dovedit cele mai profitabile, cu un randament anualizat de 28%, comparativ cu mai puţin de 14% în statele care în trecut au avut cele mai mari creşteri economice. Acest lucru se datorează faptului că bursele anticipează creşterea economică“, spun analiştii de la Credit Suisse.

Creşterea economică agregată pe ultimii cinci ani a României este în prezent cea mai mică din anul 2000, în condiţiile în care economia a trecut în 2009 şi 2010 printr-o recesiune puternică. În ultimele trimestre economia a dat semnale de revenire.

Analiştii băncii au mai constatat că bursele care au performat cel mai bine într-un an au înregistrat şi cele mai mari creşteri ale PIB în următorii cinci ani şi au supraperformat cu 10% bursele statelor cu cele mai mici creşteri economice în următorii cinci ani.

Analiştii băncii elveţiene spun că investitorii nu reuşesc să câştige atunci când cumpără acţiuni în economii care înregistrează creşteri economice puternice pentru că informaţia trecută este deja inclusă în preţ. Aceştia mai notează faptul că investitorii tind să fie prea entuziasţi când vine vorba de a investi în economii care cresc rapid şi cer un premiu mult prea mare pentru a investi în ţări cu creştere economică slabă, motiv pentru care acestea din urmă tind să „premieze“ investitorii cu randamente mai ridicate.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 26.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO