Burse - Fonduri mutuale

Cumparatorii au ridicat cotatiile si indicii la noi maxime

26.02.2007, 17:08 16

Bursa a inchis sedinta de vineri cu o crestere generala la nivelul principalilor indici de circa 1% in conditiile unei lichiditati de circa 10 milioane de euro si un nou maxim istoric pentru indicele BET-C.
Cele mai tranzactionate titluri au fost din nou cele ale societatilor de investitii intre care s-au intercalat actiunile companiilor din domeniul petrolier si cel financiar.
Banca Transilvania ramane in continuare suspendata de la tranzactionare, iar locul acesteia a fost luat, din punctul de vedere al rulajelor, de societatea de intermediere SSIF Broker Cluj, cu o valoare tranzactiilor de 0,67 mil. euro (2,29 mil. lei) si o crestere sustinuta de 3,59%.
Brokerii sunt de parere ca piata are in continuare perspective bune de crestere pe termen lung, in timp ce pe termen mediu exista unele necunoscute, cum ar fi instabilitatea mediului politic si situatia de pe pietele bursiere internationale.
"Pe termen lung ma astept ca Bursa sa mearga pe un trend ascendent. Pe termen mediu insa exista cateva necunoscute. In primul rand, modul in care va evolua scena politica se va reflecta in evolutia pietei de capital. In al doilea rand, pietele internationale se afla acum la noi maxime istorice si exista pericolul unei corectii. Anul trecut am asistat la "corectia de primavara" pe piata noastra, corectie care s-a prelungit din cauza situatiei internationale", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest.
Indicele BET-FI a urcat cu 1,18%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de circa 5,56 mil. euro(18,82 mil.lei), peste 55% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece actiuni din piata, a urcat vineri cu 1,1%% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 10,04 mil. euro(33,91 mil.lei).
Cele mai lichide actiuni, cu exceptia SIF-urilor, au fost cele ale companiilor din domeniul petrolier, titlurile BRD si SSIF Broker.
Petrom a continuat evolutia oscilanta din ultima perioada, cotatia acestei actiuni pastrandu-se in jurul pragului de 0,6 lei/actiune pe fondul unui rulaj de 0,82 mil. euro (2,78 mil. lei). Brokerii sunt de parere ca inertia acestui titlu se datoreaza faptului ca investitorii asteapta rezultatele economice, si existentei unei incertitudini in ceea ce priveste pachetul de 8% destinat angajatilor societatii.

Titlurile SIF Oltenia au urcat vineri cu 2,08% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 1,95 mil. euro (6,61 mil. lei). "Ma astept la o revenire a SIF-urilor in urmatoarea perioada. In plus, faptul ca in convocatorul SIF Transilvania se gaseste pe ordinea de zi propunerea de majorare de capital este un semnal pozitiv pentru investitori. Acestia vor primi actiuni gratuite, iar faptul ca banii vor ramane in interiorul societatilor reprezinta un castig pentru posibilitatile de investire ale SIF-urilor", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest. Ultima tranzactie cu aceste
titluri s-a perfectat la un pret de 3,43 lei/actiune.

Actiunile transportatorului de energie electrica Translectrica au urcat in ultima sedinta cu 1,48% pe seama unei valori a tranzactiilor de circa 0,43 mil. euro (mil. lei). "Rezultatele financiare ale companiei au fost peste asteptari. Daca ne uitam in contul de profit si pierderi se observa insa ca o parte din profit nu provine din profitul operational ci din eliminarea unor provizioane", spune Andrei Anghel, analist in cadrul societatii de brokeraj Confident Invest. Compania a inregistrat in 2006 un profit de 3,4 ori mai mare decat in 2005, de 79,7 mil. euro, si o cifra de afaceri de peste 723 mil. euro, cu 40% mai mare fata de anul precedent.

Actiunile Bancii Romane de Dezvoltare au crescut vineri cu 0,88%, continuand sa urmeze trendul ascendent din ultima saptamana, pe o lichiditate de 0,77 mil. euro (2,60 mil. lei). "Bancile au surprins in mod placut anul acesta. Daca pe 2006 BRD estima o crestere a profitului cu 5-6%, rezultatele au aratat o urcare de 19%", spune Anghel. Cele trei mari subsidiare ale grupului, BRD Finance, BRD Sogelease si BRD Securities, au inregistrat in 2006 un profit net de 8,8 mil euro (31 mil. lei), cu aproximativ 35% mai mare decat in 2005. Creditele de consum acordate de BRD Finance au crescut cu 44% fata de 2005, pana la 139 mil. euro (487 mil. lei).

Titlurile producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au cazut vineri cu 4,48%, valoarea tranzactiilor ridicandu-se la 35.900 euro (121.600 lei). Compania a incheiat anul trecut cu pierderi de 6,14 mil. euro (21,6 mil. lei), fata de profitul de 0,57 mil. euro (2 mil. lei) inregistrat in 2005. In trimestrul al patrulea, compania a pierdut 3,7 mil. euro (13 mil. lei), dupa ce la noua luni raportase un rezultat negativ de 2,44 mil. euro (8,65 mil. lei). Azomures, celalalt producator din domeniul ingrasaminte, a obtinut in ultimele 3 luni ale anului trecut un profit de 1,43 mil. euro, reusind sa-si diminueze din 2006 pierderile la 0,68 mil. euro.

Titlurile companiei de foraj in domeniul petrolului i al gazelor naturale Dafora SA Medias au sarit vineri cu 9,01%, aflandu-se pe primul loc in preferintele investitorilor de pe piata RASDAQ, cu un rulaj de 0,69 mil. euro (2,33 mil. lei). Compania si-a propus pentru 2007 o cifra de afaceri cu 25% mai mare fata de 2006, ceea ce ar insemna ca afacerile Dafora sa depaseasca 53 mil. euro. Compania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 43 mil. euro, cu 12% mai mare fata de cea inregistrata in 2005, iar profitul preliminat a urcat cu 25%, la 2,3 mil. euro. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,75 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO