Burse - Fonduri mutuale

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, despre IPO-ul Hidroelectrica: Modelul Hidroelectrica de a lista acţiuni numai la Bucureşti ar trebui să devină obligatoriu pentru companiile care sunt controlate de statul român

Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, despre...

Autor: Tibi Oprea

26.06.2023, 11:20 438

În urma declaraţiilor din partea unor companii de stat care şi-au anunţat intenţia de a emite obligaţiuni şi de a le lista pe Bursa de la Londra, Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor din România, spune că listarea pe o bursă străină nu ne ajută cu nimic şi că modelul Hidroelectrica de a lista acţiuni doar la Bursa de Valori Bucureşti ar trebui să servească drept model şi să devină obligatoriu pentru companiile statului român.

„Modelul Hidroelectrica de a lista acţiuni numai la Bucureşti ar trebui să devină obligatoriu pentru companiile care sunt controlate de statul român. Prin listarea la BVB, pot să vină foarte uşor investitorii din străinătate. Listarea pe o altă bursă nu ne ajută cu nimic. Am văzut un director al unei companii de stat care a spus că e o piaţă prea mică. Statul a emis obligaţiuni chiar şi de peste 1 mld. euro. Aceste emisiuni şi listări trebuie făcute numai la Bursa de Valori Bucureşti pentru că altfel încurajăm dezvoltarea unei pieţe străine, iar Londra, cu scuzele de rigoare, nu are nevoie de ajutorul nostru”, spune Dan Paul pentru ZF.

În ceea ce priveşte Hidroelectrica, Dan Paul spune că ar fi fost bine dacă societatea din energie ar fi modificat actul constitutiv înaintea IPO-ului astfel încât să asigure un loc în board pentru acţionarii minoritari, în special pentru instituţionalii care participă în ofertă.

„Înţeleg că au fost discuţii înainte, urma să fie o adunarea generală, dar din ce văd, nu s-a mai făcut acest lucru. Ar fi făcut oferta mai atractivă. Era bine pentru guvernanţa corporativă, adică să nu riscăm să avem o companie unde statul are 80% şi să numească toţi membrii din board. Ştim că de multe ori sunt influenţe politice asupra deciziilor”, explică acesta.

Preşedintele Asociaţiei Brokerilor mai spune că locul în boardul Hidroelectrica se poate obţine prin vot cumulativ, dar având în vedere structura actuală a acţionariatului, care va fi mai fragmentat ulterior IPO-ului, nu crede că se va întâmpla acest lucru.

„Altfel, este o companie care este mare, însă preţul energiei depinde şi de decizii politice, se poate schimba printr-o lege. Ea de fapt vinde energie unde există o mare volatilitate asupra legislaţiei. Preţul la apă înţeleg că s-a schimbat printr-o ordonanţă de urgenţă de curând, lucru care nu prea se spune, dar va creşte cheltuielile Hidroelectrica. Este o companie mare, ne-o dorim de mult timp, sperăm să fie un succes. Nu cred că va fi un eşec”, completează Dan Paul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO