Burse - Fonduri mutuale

Danske a pierdut peste 8 mil. euro pe SIF-uri in ultimul an

22.05.2008, 19:25 18

Fondurile de investitii administrate de Danske Fund Management Company Luxemburg si Danske Capital Fund Management Company Finlanda, doua dintre societatile de administrare a investitiilor apartinand grupului danez Danske Bank, au pierdut peste 8 mil. euro din deprecierea cotatiilor a trei SIF-uri la care acestea detin cumulat participatii de peste 1% din capitalul societatilor de investitii financiare.
Danske Bank a raportat ieri ca fondurile administrate de aceasta detin impreuna pachete de 1,85% din actiunile SIF Transilvania (SIF3), 1,96% din actiunile SIF Moldova (SIF2) si 1,55% din actiunile SIF Oltenia (SIF5), potrivit datelor transmise Bursei de Valori Bucuresti.
Valoarea cumulata a detinerilor acestor fonduri la cele trei SIF-uri se ridica la circa 22 mil. euro, comparativ cu 30 mil. cat valorau in urma cu mai bine de un an. Fondurile administrate de Danske Capital detin pachete de actiuni si la celelalte SIF-uri, respectiv SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, insa aceste detineri nu depasesc pragul de 1%.
In ciuda corectiilor puternice de pe piata din ultimele luni, Danske a preferat sa nu-si diminueze semnificativ pachetele la SIF-uri, singura masura in acest sens fiind reducerea participatiei de la SIF Transilvania, de la 2% in aprilie 2007 la circa 1,85% in luna mai a acestui an.
Spre deosebire, unii dintre investitorii mari de pe Bursa, precum Julius Baer si East Capital, si-au redus in aceasta perioada pozitiile detinute pe SIF-uri, iar altii precum Morgan Stanley, aproape si-au lichidat participatiile la societatile de investitii financiare.
In primavara anului trecut, alti trei investitori institutionali, respectiv fondurile americane Julius Baer, banca olandeza ING Bank si firma Ampelus Holding Limited din Cipru, raportasera depasirea pragului de 1% la SIF-uri, iar fondurile suedeze de la East Capital aveau aproape 1% din fiecare SIF.
Potrivit reglementarilor actuale, orice persoana poate detine singura sau in mod concertat cu alti investitori maximum 1% din capitalul social al unei SIF. In cazul in care un investitor depaseste pragul de 1%, conducerea SIF trebuie sa suspende drepturile de vot in cadrul Adunarilor Generale aferente actiunilor care depasesc pragul de 1%, iar investitorul este obligat sa vanda titlurile respective in termen de trei luni de la depasirea limitei.
Omul de afaceri Catalin Chelu din Galati a fost primul care a raportat depasirea pragului de detinere la patru din cele cinci SIF-uri.
De atunci, Chelu a vandut actiuni la SIF-uri detinute in nume propriu si a achizitionat titluri la societatile de investitii financiare prin companii la care este actionar principal sau semnificativ.
SIF-urile au fost printre cele mai afectate in acest an de corectiile de pe Bursa, acestea pierzand in medie de la finele anului trecut peste 32% din valoare, dupa ce in 2007 acestea au adus randamente medii de 25%.
De la sfarsitul lunii septembrie a anului trecut, cotatiile SIF-urilor au suferit o scadere in medie de 43%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO