Burse - Fonduri mutuale

De anul viitor, investitorii de la Bursă scapă de declaraţia unică şi plătesc impozite mai mici: deputaţii au votat legea pentru modificarea Codului fiscal. Următorul pas, la preşedintele Iohannis

De anul viitor, investitorii de la Bursă scapă de...

Autor: Eduard Ivanovici, Liviu Popescu

21.04.2022, 07:00 990

♦ Noile prevederi intră în vigoare din 1 ianuarie 2023 pentru a nu fi modificat regimul în timpul anului fiscal.

Camera Deputaţilor a votat miercuri, 20 aprilie 2022, în favoarea proiectului legislativ de simplificare a impozitării pentru investitorii pre­zenţi pe piaţa locală de capital, prin reţinerea la sursă şi premierea deţinerilor pe o perioadă mai lungă de timp.

În cadrul forului decizional, 213 deputaţi au votat „pentru“, cinci dintre ei s-au opus proiectului, existând 46 de abţineri. După decizia plenului Camerei Deputaţilor, pro­iectul impozitării la sursă urmează să ajungă la preşedintele Klaus Iohannis pentru pro­mulgare.

„Piaţa de capital a înregistrat progrese mari în ultimii ani, atât în ceea ce priveşte apropierea Bursei faţă de antreprenorii locali, cât şi în privinţa atractivităţii pentru popu­laţie. Credem că atât adoptarea impozitării diferenţiate a profiturilor, cât şi reţinerea la sursă a impozitelor generate de câştigurile de capital vor avea un impact major asupra dez­voltării Bursei româneşti“, a declarat ieri Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, conform unui comunicat al BVB. Radu Hanga spune că legea nu implică o reducere de fiscalitate, investitorii plătind impozit pentru fiecare tranzacţie efectuată care are câştig. „Până acum, făceai tranzacţii pe parcursul anului şi, la final, făceai calculul cât ai câştigat, cât ai pierdut şi plăteai un impozit aplicat dife­renţei“, a afirmat ieri preşedintele BVB în Parlament.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO