Burse - Fonduri mutuale

De ce s-a intors Bursa la nivelul din 2005, cand cresterea economica bate record dupa record?

De ce s-a intors Bursa la nivelul din 2005, cand cresterea economica bate record dupa record?

Stere Farmache, presedinte si CEO al BVB

05.09.2008, 22:51 16

"In ultima perioada asistam la un paradox intre rezultatele companiilor de pe piata si evolutia actiunilor acestora. Investitorii ar trebui sa ia in calcul mai serios cand investesc pe Bursa acesti factori de ordin fundamental si aici ma refer la toate tipurile de investitori, inclusiv institutionali, straini si locali, care mai mult, sunt sfatuiti de diverse institutii sa-si dirijeze fondurile spre alte instrumente sau piete", spune Stere Farmache, presedintele BVB.
Principalii indici ai Bursei de Valori au inregistrat scaderi puternice de la inceputul anului, de 44% in cazul BET si 55% in cazul BET-FI, ajungand la nivelurile din 2005, in conditiile in care companiile listate au inregistrat o crestere a profiturilor cu 45% in primul semestru, iar cresterea economica a atins un nivel record de 8,8%.
Farmache este de parere ca exista totusi si explicatii pentru starea pe care a traversat-o Bursa in ultimul an, in afara de factorii emotionali ai investitorilor.
"Cand analizam evolutia pietei noastre trebuie sa tinem seama si de evolutia pietelor din regiune si in acest sens vedem ca indicele compozit al BVB a scazut mai mult decat alte burse. Acest lucru se datoreaza in principal lipsei de investitori institutionali locali comparabili cu cei de pe pietele din regiune, si aici ma refer la fonduri de asigurari, de pensii dar si fonduri mutuale, din cauza nivelului mai scazut de dezvoltare", explica Farmache.
Daca la nivelul capitalizarii Bursei institutia se poate compara cu alte piete din regiune, nu acelasi lucru se poate spune si despre lichiditate si aici conducerea BVB crede ca de vina este free-float-ul foarte mic al companiilor listate in comparatie cu cel al altor emitenti de pe pietele vecine, respectiv o lipsa a investitorilor de calibru.
Politica de dobanda a BNR a constituit de asemenea un obstacol in ceea ce priveste orientarea investitorilor catre Bursa, in masura in care nivelul ridicat al dobanzilor la depozite si aversiunea la risc mai mare a facut ca investitorii sa prefere acest instrument.
De asemenea, nu toti indicatorii la nivelul macroeconomic au favorizat Bursa, inflatia ridicata si deficitul de cont curent ridicat sunt factori pe care investitorii, mai ales cei straini, ii privesc cu ingrijorare, spune Farmache.
"In acest moment analizam modul de restructurare la nivelul comisioanelor astfel incat sa fie mai atractive pentru investitori. Sigur, acest lucru nu poate avea un efect determinant in atragerea investitorilor pe Bursa. Cred ca societatile de brokeraj ar trebui sa aiba o atitudine mai proactiva in acest sens. Spre exemplu, in alte tari brokerii se aseamana celor de asigurari, adica ii abordeaza direct si le propun sa investeasca pe bursa", spune Stere Farmache.
El considera ca intr-o "abordare optimista, marile listari anuntate de stat ar putea fi puse in practica la inceputul anului viitor, si spune ca estimarea privind listarea Fondului Proprietatea incepand cu jumatatea anului viitor este de asemenea prea indrazneata.
Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, este de parere ca CNVM ar trebui sa urmeze politica BVB de reducere a comisioanelor, in sensul reducerii comisioanelor care revin institutiei din tranzactionarea pe piata, in conditiile in care in acest moment acestea au o pondere de circa 40% din costul de tranzactionare.
"Statul poate face multe lucruri pentru atragerea investitorilor pe Bursa. Poate sa reduca impozitul pe profit al companiilor listate, cu 2-3%, cum este cazul Greciei, sa reduca impozitul pe venit al populatiei care investeste pe Bursa, politica promovata de americani, sau sa impuna fondurilor de pensii sa investeasca doar pe bursa proprie, ca in cazul polonezilor", spune Dan Paul.
El a precizat ca aceste propuneri au fost deja inaintate la mai toate organele statului si partidelor politice.
"Nu se poate spune ca o bursa urmareste evolutia unei economii, insa au fost cazuri cand caderea bursei a influentat negativ mersul unei economii, din cauza ca pe fondul scaderii actiunilor companiile au intampinat dificultati in finantarea prin intermediul bursei", spune Dan Paul, care da exemplul SUA, si spune ca din aceasta cauza statul ar trebui sa vina in ajutorul Bursei.
El sugereaza emitentilor de la Bursa sa vina cu o politica de dividende mai atractiva, in conditiile in care dupa aceste scaderi puternice, investitorii se uita mai mult la ce primesc imediat daca investesc intr-o companie listata.
"Printre preocuparile noastre se numara continuarea programului de atragere a emitentilor la Bursa prin acele roadshow-uri pe care le desfasuram. Finantarea companiilor prin intermediul Bursei trebuie incurajata, pentru ca reprezinta o sursa de finantare neinflationista. De asemenea, ne preocupa introducerea conturilor globale", spune Dan Paul.
El a criticat institutia de reglementare a pietei pentru faptul ca prin niste derogari intentioneaza sa introduca comisioane de tranzactionare si pentru companiile listate pe piata RASDAQ prin mutarea acestora pe un sistem alternativ de tranzactionare.
Dan Paul spune ca inca mai poarta discutii cu reprezentantii CNVM careia i-a propus o varianta proprie a proiectului institutiei cu privire la modul de transfer al companiilor de pe piata RASDAQ pe sistemul alternativ de tranzactionare, considerand ca institutia incearca sa schimbe incadrarea lor, respectiv de pe o piata reglementata pe una nereglementata.
"Nu cred ca organele statului trebuie facute vinovate pentru starea Bursei si pentru intarzierea in listarea companiilor de stat. Consider ca in ultimii cinci ani de zile lucrul cu statul s-a imbunatatit semnificativ", spune Dan Paul.
Reprezentantii Depozitarului Central au precizat ca, practic, institutia este pregatita tehnic pentru introducerea mecanismului de tranzactionare prin conturi globale, ca reglementarile exista, dar mai trebuie agreat cu CNVM, institutiile financiare si brokeri.
In prezent, tranzactionarea prin conturi globale se aplica doar in cazul actiunilor internationale listate pe BVB, respectiv Erste Bank (EBS) si titlurilor de stat, recent introduse la tranzactionare.
Depozitarul Central mai lucreaza in prezent la modul de imprumut al participantilor ce tranzactioneaza pe Bursa, la accesul transfrontalier, pentru ca pe piata noastra sa poata fi listate si companii din alte 15 burse, respectiv la serviciile de decontare in afara pietei, care ar permite accesul investitorilor romani la alte burse din afara.


Bursa mai reduce din comisioane

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au aprobat ieri reducerea comisioanelor la tranzactionarea titlurilor de stat, la maxim 90 de lei, si la cumpararea de actiuni pe piata RASDAQ, de la 0,13% la 0,05%, potrivit presedintelui BVB Stere Farmache.
Comisionul pentru perceput la vanzare a ramas la 0,13%, astfel ca tarifele percepute de Bursa pentru tranzactiile de pe piata reglementata a BVB si de pe piata RASDAQ sunt egale. La comisioanele percepute de BVB se adauga comisionul de 0,08% aplicat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM). In aceeasi AGA, actionarii Bursei au aprobat si pragul maxim al comisionului perceput la tranzactionarea titlurilor de stat.
Astfel, pentru transferurile de cel mult 3 mil. lei operatorul de piata va practica un tarif de 0,0009% din valoarea tranzactiei, respectiv maxim 27 lei. Pentru transferurile care depasesc 3 mil. lei, Bursa va percepe un comision de 27 lei la care se va adauga 0,0004% din suma operatiunii, insa nu mai mult de 90 lei. Farmache a anuntat ca desi tarifele au fost reduse, nu vor fi practicate in primul an de transfer al titlurilor de stat. (Mediafax)


Explicatiile lui Farmache

Lipsa de investitori institutionali locali comparabili cu cei de pe pietele din regiune, cum sunt fondurile de asigurari, de pensii si fondurile mutuale.

Free-float-ul foarte mic al companiilor listate in comparatie cu cel al altor emitenti de pe pietele vecine determina lipsa investitorilor de calibru.

Politica de dobanda a BNR a constituit un obstacol in orientarea investitorilor catre Bursa. Nivelul ridicat al dobanzilor la depozite si aversiunea la risc mai mare a facut ca investitorii sa prefere acest instrument.

Nu toti indicatorii la nivelul macroeconomic au favorizat Bursa. Inflatia ridicata si deficitul de cont curent ridicat sunt factori pe care investitorii, mai ales cei straini, ii privesc cu ingrijorare.

Societatile de brokeraj ar trebui sa aiba o abordare mai proactiva in atragerea investitorilor pe Bursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO