Burse - Fonduri mutuale

De ce să-ţi pui banii la bancă dacă fondurile mutuale aduc randamente de 20% pe an? Vezi aici topul celor mai performante fonduri mutuale din 2011

De ce să-ţi pui banii la bancă dacă fondurile mutuale aduc randamente de 20% pe an? Vezi aici topul celor mai performante fonduri mutuale din 2011

Autor: Roxana Pricop

07.06.2011, 23:56 7357

Fondurile mutuale au adus în acest an investitorilor randamentede până la 11,5%, maxim atins de fondul de acţiuni BCR Expert.Performanţa este peste cea a principalului indice bursier-BET, însămult sub aprecierea unor acţiuni - vedetă din primele cinci luniale anului.

Fondurile mutuale cu acţiuni în portofoliu au fost cele maiperformante în acest an, înregistrând aprecieri de până la 11,5%(deci randament anualizat de peste 20%) în perioada cuprinsă între31 decembrie 2010 şi 3 iunie 2011.

În acest an, principalul indice bursier-BET - a raportat oapreciere de 5,6%, în timp ce indicele BET-FI, ce redă evoluţiaacţiunilor celor cinci SIF-uri şi ale Fondului Pro­prie­tatea, s-aapreciat cu 3,7%.

Deşi performanţa principalilor indici bursieri a fostmodestă în primele cinci luni ale anului, acţiuni precum cele alecombinatului chimic Oltchim s-au apreciat cu 650%, cele alecombinatului Azomureş cu peste 70%, în contextul unor achiziţiifăcute de investitori strategici.

Principalele motoare de creştere pentru performanţele fondurilorde acţiuni au fost titlurile din sectorul financiar-bancar,petrolier şi utilităţi, preferate de fonduri pentru lichiditatearidicată. Astfel, performerul anului BCR Expert a marcat unrandament de 11,46% în 2011 investind cea mai mare parte aactivelor în acţiuni BRD, Petrom şi SIF Mol­dova.

Pe locul secund în topul celor mai per­formante cinci fon­durimutuale se situează fondul de indice Cert­invest XT Index, al căruiportofoliu imi­tă structura indicelui bursier BET-XT, cu unrandament de 9,44% în 2011. Pe locul al treilea se situează fonduldiversificat Star Next cu un randament de 9,36%.

La extrema opusă se situează fondurile de acţiuni Omninvest şiRaiffeisen Prosper care au pierdut în acest an 8,35%, respectiv 5%.La categoria fonduri mutuale cu risc scăzut, care nu deţin expunerepe acţiuni, randamentele se situează între 2% şi 3% pentru perioadacuprinsă între 31 decembrie 2010 şi 3 iunie 2011.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO