Burse - Fonduri mutuale

Declaraţiile trimestriale la Fisc pentru investitori sufocă fondurile mutuale şi bursa

Declaraţiile trimestriale la Fisc pentru investitori sufocă fondurile mutuale şi bursa

Autor: Andrei Chirileasa

12.12.2011, 11:10 1885

Peste 200.000 de români care investesc în fonduri mutuale sau pe bursă sunt obligaţi să meargă de cinci ori pe an în agenţiile ANAF pentru a depune declaraţiile de venit pentru sume care de multe ori nu depăşesc 10 lei.

Declaraţiile trimestriale au intrat în vigoare la 1 iulie 2010 şi au descurajat puternic investiţiile pe piaţa de capital.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal aflată în prezent în dezbatere publică ar trebui să elimine frecvenţa trimestrială a administrării impozitului pe câştigul de capital, susţin administratorii de fonduri, brokerii şi investitorii.

"Considerăm că administarea trimestrială a impozitului pe câştigul de capital trebuie înlocuită imediat cu una anuală pentru a elimina efortul birocratic considerabil atât din partea ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - n. red.), cât şi din partea contribuabililor. Investitorii pot decide să renunţe la plasamentele în fonduri dacă frecvenţa trimestrială a declarării impozitului se menţine, fapt ce va diminua şi posibilităţile de finanţare a deficitului bugetar din aceste surse, având în vedere sumele mari plasate de fondurile de investiţii în titluri de stat şi municipale, în prezent situate la aproximativ 3,8 miliarde de lei", a declarat Mihail Ion, preşedintele Raiffeisen Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri din România.

Fondurile mutuale s-au confruntat în ultimele luni cu o scădere puternică a intrărilor de capital nou şi chiar cu ieşiri de capital, dar şi cu o scădere a numărului de investitori. Fondurile au pierdut peste 1.400 de investitori de la sfârşitul lunii septembrie până în prezent, iar valoarea activelor a scăzut de la maximul de aproape 7 mld. lei din septembrie. Fondurile monetare, care au fost motorul creşterii pieţei până la începutul acestui an, au început să piardă investitori, din cauză că randamentele s-au redus în ultimul an. Fondurile diversificate şi cele de acţiuni, care investesc bani şi pe bursă, sunt aproape toate pe minus din cauza scăderii bursei. În aceste condiţii, tot mai mulţi investitori sunt deranjaţi de faptul că sunt obligaţi să meargă la Fisc să depună declaraţii trimestriale în condiţiile în care nu au profit. La fel se întâmplă şi cu investitorii de pe bursă, care mai mult au pierdut bani în acest an. De la începutul anului, indicele BET a pierdut 17%. Imediat după introducerea declaraţiei trimestriale, în iulie 2010, numărul de investitori activi de pe bursă s-a înjumătăţit, iar în ultimele luni numărul de conturi a scăzut sub 3.000. "În contextul în care fluxurile de capitaluri străine către pieţele emergente se diminuează, economisirea internă trebuie stimulată inclusiv prin simplitatea declarării şi plăţii impozitului pe câştig. Paradoxal, contribuabilii români trebuie să depună cinci declaratii pe an pentru câştigul din plasamentele în ţară, însă pentru veniturile obţinute de aceiaşi contribuabili români din investiţii în străinătate se depune o singură declaraţie anuală", a declarat Mihail Ion, care a mai precizat că în nicio altă ţară europeană nu există prevederi similare.

Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF), Asociaţia Brokerilor şi Asociaţia Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC) au solicitat în repetate rânduri eliminarea declaraţiilor trimestriale şi păstrarea doar a unei declaraţii anuale, dar propunerea nu a fost introdusă în proiectul de ordonanţă pentru modificarea Codului fiscal.

"Nu putem spera la o dezvoltare a pieţei de capital atât timp cât nu îi sprijinim pe micii investitorii. Un sistem de impozitare eficient şi care să sprijine această dezvoltare este absolut necesar", spun reprezentanţii Raiffeisen. Ei mai arată că şi statul ar avea de câştigat din eliminarea declaraţiei trimestriale, care presupune în prezent un efort mare pentru funcţionarii ANAF.

În 2011, investitorii au completat şi depus circa 250.000 de declaraţii trimestriale, iar pentru anul viitor se estimează aproape 500.000. În schimb, valoarea medie pe investitor a impozitului de plătit este undeva la 60 de lei, iar un sfert din plăţile de impozit au valori mai mici de 10 lei, potrivit reprezentanţilor Raiffeisen, fiind mai mari costurile declarării impozitului şi efectuării plăţii decât suma efectivă plătită la buget.

"Au fost şi situaţii în care investitorii au fost sancţionaţi sau avertizaţi de ANAF pentru nedepunerea la timp a unei declaraţii privind un impozit de plătit de 1 leu."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO