Burse - Fonduri mutuale

DN Agrar, cea mai mare fermă integrată din România, şi-a majorat de trei ori profitul în S1/2023, până la 15 mil. lei. Afacerile companiei au atins 80 mil. lei, plus 29% an/an

Jan Gijsbertus De Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie

Jan Gijsbertus De Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie

Autor: Cristina Bellu

28.09.2023, 10:05 1267

DN Agrar Group (simbol bursier: DN), cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, a încheiat primele şase luni din 2023 cu afaceri nete de 80 de milioane de lei, în creştere cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. În paralel, profitul net a depăşit 15 milioane lei ca urmare a creşterii cantităţii de lapte în fermele zootehnice, un avans de peste 200% faţă de S1/2022.

Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, cu 32% mai mari comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţii de fluctuaţii ale preţurilor laptelui şi de consolidare a rezultatelor Grupului din diferite sisteme de raportare.

„DN Agrar a înregistrat un prim semestru de succes în 2023, marcat de investiţii strategice care se aliniază cu obiectivele organizaţiei. Acordăm prioritate tehnologiei moderne de conservare a solului şi am crescut sustenabil numărul de vaci şi tineret bovin la peste 12.000 de capete, în creştere cu 18% faţă de 2022, ceea ce a dus la o creştere a producţiei de lapte la 160 mii de litri pe zi, în iunie 2023”, spune Jan Gijsbertus De Boer, Preşedinte al Consiliului de Administraţie.

Potrivit acestuia, compania îşi propune să finalizeze implementarea SAP pentru toate companiile din Grup până la sfârşitul anului, simplificând operaţiunile şi îmbunătăţind capacitatea de raportare.

„Această integrare va permite DN AGRAR să răspundă eficient provocărilor cu ajutorul unor instrumente avansate de Business Intelligence, toate informaţiile grupului urmând a fi integrate într-un singur sistem comprehensiv şi scalabil.”

Principalele elemente ale contului de profit şi pierdere şi bilanţului DN Agrar în S1/ 2023:

♦ Veniturile din exploatare au fost de 124 milioane lei, avans de 32% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut;

♦ Veniturile din producţia vândută au depăşit 80 de milioane de lei, avans de 29% faţă de aceeaşi perioadă din 2022. Cea mai mare contribuţie au avut-o veniturile din subvenţii de exploatare care au crescut cu 113% şi au depăşit 12,3 milioane de lei. Referinţa pentru acordarea subvenţiilor pentru producţia de lapte şi animale deţinute a fost modificată de la anul 2013 la anul 2018 prin adoptarea noilor reglementări PNRR, cu impact pozitiv pentru DN AGRAR în contextul creşterii efectivului de animale;

♦ Cheltuielile de exploatare au fost de 101 milioane de lei, avans de aproape 19% faţă de aceeaşi perioadă din 2022, evoluţie influenţată de creşterea numărului de animale direct productive în fermă şi a suprafeţelor lucrate pentru asigurarea necesarului de furaje. În totalul cheltuielilor de exploatare, cheltuielile cu materiile prime şi materialele consumabile au crescut cu 34%, până la 62 milioane de lei;

♦ Activele totale ale DN AGRAR au fost de 253 milioane de lei, avans de  aproape 8% faţă de 31 decembrie 2022;

♦ Datoriile pe termen scurt  au  ajuns la 58 milioane de lei, o scădere de 2,4%, în urma plăţilor efectuate în primul semestru al anului 2023;

♦ Datoriile pe termen lung au înregistrat o uşoară creştere de 5,2%, la aproape 98 milioane lei ca urmare a lucrărilor de investiţii de la ferma Apold pentru creşterea capacităţii de producţie cu 50%.

Grupul DN AGRAR include 15 societăţi, dintre care 4 ferme a căror activitate principală o reprezintă creşterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producţia de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar şi Apold), precum şi producţia agricolă vegetală.

Compania a fost înfiinţată în 2008 de Jan Gijsbertus de Boer şi este listată la Bursa de Valori Bucureşti, în piaţa AeRO, din 2 februarie 2022. Începând cu data de 19 septembrie 2022, acţiunile DN AGRAR sunt incluse în indicele BETAeRO al celor mai tranzacţionate companii din Sistemul Multilateral de Tranzacţionare SMT.

Cu o capitalizare de 141,2 milioane de lei, societatea este controlată în proporţie de 74% de grupul olandez A.M. Advies.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO