Burse - Fonduri mutuale

Doar 1.600 de investitori si-au deschis conturi pe Bursa anul trecut, pe minime. Pe maximele din 2007 intrasera in piata peste 22.000 de clienti

Doar 1.600 de investitori si-au deschis conturi pe Bursa anul trecut, pe minime. Pe maximele din 2007 intrasera in piata peste 22.000 de clienti
03.02.2010, 23:08 35

Conturile de investitii pe Bursa deschise la societatile debrokeraj au inregistrat cel mai slab ritm de crestere din ultimiitrei ani, de doar 1,7% in 2009, in ciuda cresterilor spectaculoaseinregistrate anul trecut pe piata de actiuni.

Estimarile privind evolutia in 2010 arata o dinamica similara,cresterile de peste 100% inregistrate de multe actiuni in ultimulan nefiind un catalizator suficient de puternic pentru a atrage unnumar mare de investitori pe Bursa.

"In 2010, ma astept la o crestere similara a numarului deinvestitori pe Bursa, comparativ cu anul trecut. Cred ca vomincheia acest an cu cel putin 97.000 de investitori pe Bursa. Inceea ce priveste evolutia valorii totale a portofoliilor estedestul de dificil de facut estimari pana cand semnele iesirii dincriza nu devin mai evidente", a spus Stefan Chirtu, directorulexecutiv al Fondului de Compensare a Investitorilor (FCI).

La finele anului trecut, un numar de aproape 95.000 deinvestitori detineau portofolii in valoare de 11,5 mld. lei, fara atine cont daca acestia apeleaza la unul sau mai multiintermediari.

Comparativ cu anul 2008, numarul investitorilor a crescut cudoar 1.646, respectiv 1,7%, in conditiile in care in 2008 crestereaa fost de 5%, respectiv 5.200 de conturi, iar in 2007, anul demaxime al Bursei, dar si primul an de criza, cresterea s-a ridicatla 34%, respectiv 22.300 de investitori noi fata de cei existentiin 2006.

Spre deosebire de cei care au intrat pe Bursa in 2007, care nusi-au recuperat nici acum pierderile, investitorii care au facutpasul in piata anul trecut au putut cumpara actiuni la cele maimici preturi din ultimii cinci ani, obtinand profiturisubstantiale.

81.000 de investitori au portofolii sub 11.000 deeuro

Diminuarea drastica a ritmului in care investitorii isi deschidconturi de investitii pe Bursa a fost confirmata si de lichiditateascazuta de care a suferit piata de actiuni anul trecut, cu sedintede tranzactionare a caror lichiditate nu depasea un milion deeuro.

Cu toate acestea, piata de actiuni a adus in 2009 nenumarateoportunitati de investitii, cu actiuni care si-au dublat sau chiartriplat valoarea, pentru investitorii dispusi sa isi asume riscuriridicate.

Pe piata locala de capital activeaza in prezent un numar de 63de societati de brokeraj si 15 intermediari-institutii de credit,potrivit FCI.

Toti acesti intermediari sunt membri ai Fondului de Compensare,alaturi de 18 societati de administrare a investitiilor caregestioneaza conturi individuale.

Membrii Fondului contribuie anual la resursele de compensare, infunctie de veniturile obtinute din comisioanele de tranzactionare.Din 2005, anul infiintarii, si pana in prezent, Fondul a colectat11,2 milioane de lei (2,73 milioane de euro) pentru compensareainvestitorilor.

In cazul in care o societate de brokeraj ar intra in faliment,Fondul va folosi in prima faza resursele de 11,2 milioane de lei,cu care ar putea compensa circa 240 de investitori cu suma maximade 11.000 de euro, cat este plafonul de compensare pentru acestan.

Daca brokerul falimentar are in portofoliu mai mult de 240 declienti cu portofolii mai mari de 11.000 de euro, Fondul ceremembrilor sa plateasca contributii speciale, care pot ajunge panala dublul contributiei anuale.

Cu toate acestea, statisticile FCI arata ca aproape 90% dintreclientii societatilor de brokeraj au in conturi mai putin de 11.000de euro, fiind considerati astfel compensati integral.

Anul trecut, numarul membrilor a scazut de la 104 la 96 dincauza retragerii de pe piata a mai multor societati de brokeraj.Printre acestea s-au numarat societatile de brokeraj Orizont Vestsi Mobinvest - acuzate de nereguli, NHL Securities, precum siGrupul de Intermediere Financiara.

"Numarul membrilor Fondului de Compensare va scadea pana la85-90 in 2010, pe de o parte din cauza posibilelor retrageri dinpiata a anumitor jucatori, dar si a inchiderii diviziilor debrokeraj din cadrul bancilor, cum este cazul societatii BCRSecurities", a mai spus Chirtu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO