Burse - Fonduri mutuale

Dublă măsură. FP vrea schimbări la Nuclearelectrica, dar uită că administratorul său a ratat cel mai important obiectiv de performanţă

Dublă măsură. FP vrea schimbări la Nuclearelectrica,...

Autor: Liviu Popescu

29.11.2016, 00:04 459

Fondul Proprietatea, acţionar cu 9% la Nuclearelectrica, a solicitat recent ce­lorlalţi acţionari, printre care şi Mi­nis­terul Ener­giei, să voteze îm­po­triva pre­lun­girii man­da­te­lor con­si­liului la com­pania ener­ge­tică întrucât acesta a ratat înde­pli­nirea obiectivelor de performanţă, dar uită că administratorul său nu şi-a înde­plinit cel mai im­portant criteriu de perfor­manţă: reducerea dis­countului.

Franklin Templeton nu a reuşit să reducă discountul dintre preţul ac­ţiunilor şi valoarea unitară a activului net, dar mandatul său a fost prelungit, ceea ce Fon­dul nu vrea să se întâmple cu membrii consiliului de adminis­traţie al Nuclear­elec­trica. Obiectivele de perfor­manţă pentru managerul FP erau un dis­count de 15% sau mai mic pentru cel puţin două treimi din zilele de tran­zacţionare în perioada 1 iulie 2015 - 30 iunie 2016 şi o valoare a ac­tivului net (VAN) ajustat pe acţiune mai mare ca VAN pe acţiune raportat la data de 30 iunie 2015 (1,1851 lei pe ac­ţiune). Însă numai cel de-al doilea a fost în­de­plinit.

Intervalul de discount atins de Fon­dul Proprietatea pe durata pe­rioadei de raportare a fost cuprins între 25,9% - 40,1%, se arată în raportul de analiză al comitetului reprezen­tanţilor.

„Obiectivul de discount, astfel cum este definit în Declaraţia de Politică Investiţională (DPI), a fost de a atinge un obiectiv de discount care să nu fie mai mare de 15% pe durata a nu mai puţin de 2/3 din zilele de tranzacţionare în Perioada de Raportare. Discountul mediu în Perioada de Raportare a fost de 31,8%. Obiectivul de Discount, atât pentru acţiuni, cât şi pentru GDR-uri, nu a fost îndeplinit“, se mai arată în acelaşi document al FP.

Săptămâna trecută, Fondul Pro­prie­tatea a atacat Nuclearelectrica pentru că nu şi-a îndeplinit criteriile de perfor­manţă stabilite prin planul de mana­gement asumat de consiliul de ad­ministraţie la 9 iunie 2013, cum ar fi cifra de afaceri, care a fost îndeplinită în pro­porţie de 97% la nouă luni, pro­duc­tivitatea muncii, dar şi investiţii mai mici.

Fondul a criticat şi faptul că board-ul companiei de stat nu a luat măsuri pentru combatarea scăderii profita­bilităţii, dar şi al preţului acţiunilor. În replică, Nuclearelectrica susţine că acuzaţia că managementul nu a între­prins nicio măsură este nefondată, întrucât scăderea cu 50% a preţului unei acţiuni, de la listare din 2013 şi până azi, la 4,9 lei a fost cauzată de diferenţele de context şi de factorii obiectivi în evaluarea emitenţilor, şi nu de management.

Fondul Proprietatea a propus numirea lui Sebastian Tcaciuc în calitate de membru independent al Consiliului de Administraţie al Nuclearelectrica, iar mandatul său expiră în decembrie 2017, a transmis Fondul când a fost întrebat de ZF cine este membrul său din board-ul Nuclearelectrica. Tcaciuc nu este inclus pe lista Nuclearelectrica cu membrii Consiliului ale căror mandate sunt propuse pentru reînoire în cadrul AGA din 9 decembrie 2016.

„Fondul Proprietatea doreşte să clarifice că nu are acces la minutele întâlnirilor Consiliului Nuclearelectrica şi ca atare nu este în masură să cunoască propunerile şi iniţiativele membrilor Consiliului“, a transmis Fondul la solicitarea ZF.

Fondul vrea ca proiectul Nuclear­electrica privind construirea reactoa­relor 3 şi 4 să fie oprit întrucât susţine că este nefezabil şi costisitor. „Intro­ducerea unui program de remunerare a ma­nagementului pe baza valorii de piaţă a acţiunilor, care vizează corelarea criteriilor de performanţă ale man­agementului cu performanţa com­paniei“, mai vrea Fondul de la Nuclear­electrica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO