Burse - Fonduri mutuale

După o serie de creşteri accentuate, Bursa de la Bucureşti a început să scadă destul de consistent. Astăzi la ora 15:00, BET avea un minus 1,1%: Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea aveau minus 2,1%, iar acţiunile BVB scădeau cu 2,9%

După o serie de creşteri accentuate, Bursa de la...

Autor: Tibi Oprea

26.09.2023, 15:14 3362

Bursa de la Bucureşti scădea marţi, 26 septembrie 2023, prin prisma indicelui principal BET cu 1,1%, cea mai accentuată scădere din ultima lună, în contextul în care întreaga primă ligă bursieră era pe minus. Cele mai accentuate scăderi erau înregistrate de operatorul bursier, Bursa de Valori Bucureşti (2,9%), Banca Transilvania şi Fondul Proprietatea (2%).

La ora redactării acestei ştiri, tranzacţiile totale realizate de investitori se ridicau la 41,5 mil. lei, cel mai mare interes fiind pe acţiunile Băncii Transilvania (6,8 mil. lei), Fondul Proprietatea (5,6 mil. lei), Hidroelectrica (5,5 mil. lei), OMV Petrom (4,2 mil. lei), BRD (2,9 mil. lei) şi Romgaz (2,2 mil. lei).

Bursa locală a avut un tren pozitiv până acum în luna septembrie, cu un avans de 8,7%, conform calculelor realizate de ZF, ducând creşterea de la începutul anului la 22,4%. Bursa de la Bucureşti a mers în ultima perioadă împotriva vântului european şi global, având în vedere că evoluţiile pe alte burse au fost mai slabe.

Scăderea de marţi a venit ca urmare noilor schimbări legislative fiscale şi a documentului cu amendamente la legea privind măsurile fiscal-bugetare, în particular legate de eliminarea obligativităţii aderării la Pilonul II de pensii private.

La finalul lunii martie 2023 existau înscrise în Registrul Electronic al Autorităţii de Supraveghere Financiară şapte fonduri de pensii private Pilon II, acestea fiind cei mai mari investitori de la Bursa de la Bucureşti. Probabil la sumele mari care intră lunar din partea participanţilor se uită şi guvernanţii.

Valoarea activelor financiare ale celor şapte fonduri de pensii administrate privat, cu peste 8 milioane de participanţi, a fost de 103,2 mld. lei la finalul lunii martie 2023 în creştere cu 15,46% faţă de luna martie 2022 şi cu 7% faţă de decembrie 2022.

Citiţi aici mai multe detalii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO