Burse - Fonduri mutuale

Dupa shopping, Viena devine una dintre destinatiile preferate de investitii ale romanilor

Dupa shopping, Viena devine una dintre destinatiile preferate de investitii ale romanilor

Cititi in numarul de astazi al Business Magazin ce puteti cumpara pe Bursa din Viena

11.06.2008, 19:45 17

Viena, una dintre destinatiile de shopping preferate ale romanilor, a inceput sa atraga un interes tot mai ridicat si din partea investitorilor romani, care cauta o alternativa la investitiile pe Bursa de la Bucuresti. In consecinta, mai multe societati de brokeraj locale incep sa le dea posibilitatea investitorilor sa tranzactioneze actiuni pe Bursa din Viena, potrivit Business Magazin. Printre avantajele pietei de capital austriece se numara lichiditatea de circa zece ori mai ridicata decat la Bucuresti, o gama mai mare de instrumente financiare si tehnici de tranzactionare, dar si expunerea pe euro, cautata de unii investitori in contextul deprecierii leului fata de moneda europeana.
Principalul motiv pentru care Bursa din Viena este o atractie mai puternica pentru investitorii locali decat alte piete din regiune il reprezinta companiile mari listate aici, multe dintre ele cu operatiuni importante in economia romaneasca.
"Avem multi clienti care tranzactioneaza actiuni la Viena. Ei prefera in special actiuni ale companiilor cu prezenta in Romania, cum sunt bancile si companiile petroliere", explica Dana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment, societatea de brokeraj a grupului Raiffeisen, care ofera de mai multa vreme acest serviciu.
La Viena sunt listati cativa dintre liderii unor sectoare importante de activitate din Romania, cum ar fi grupul petrolier OMV, actionarul majoritar al celei mai mari companii romanesti - Petrom, Erste Bank, care detine cea mai mare banca romaneasca - BCR, sau Vienna Insurance Group (VIG), liderul pietei asigurarilor.
"Cred ca investitorii care se orienteaza spre acest serviciu o fac pentru ca prefera sa nu riste pe leu, dar vor sa beneficieze de potentialul de castig de pe o piata de capital. Ca atare, ei se orienteaza spre pietele externe, iar cea de la Viena le este mai la indemana", sustine Valerian Ionescu, directorul departamentului de equity trading din cadrul BCR, care intentioneaza sa lanseze serviciul de tranzactionare pe Bursa din Viena cu ajutorul Erste Bank.
Alte societati de brokeraj care ofera acest serviciu sunt BT Securities, care a fost admisa ca membru al Bursei din Viena la inceputul acestei luni, si Vanguard, care ofera posibilitatea de a tranzactiona online actiuni austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO