Burse - Fonduri mutuale

După un an la cârma Fondului Proprietatea, americanii de la Templeton îşi laudă realizările, dar nu spun nimic de eşecuri. Sunteţi mulţumiţi de ce au făcut?

Templeton, după un an la cârma Fondului Proprietatea: Viitorul arată promiţător. Cum îşi laudă americanii realizările

Autor: Andrei Chirileasa

28.09.2011, 16:00 1114

Mark Mobius, preşedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, crede că Fondul Proprietatea (FP) a progresat mult din septembrie 2010 când Franklin Templeton a preluat rolul de manager de investiţii şi administrator al fondului.

"Vasta noastră experienţă internaţională şi expertiza au fost un beneficiu clar pentru Fondul Proprietatea şi acţionarii săi. Fondul este acum listat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi este cel mai vizibil şi mai lichid emitent de pe piaţa românească, atrăgând atenţia unui număr semnificativ de investitori instituţionali", spune Mobius.

Totuşi, pe bursă, acţiunile Fondului Proprietatea se tranzacţionează la un preţ cu circa 30% mai mic decât la listare (în ianuarie 2011) şi chiar mai mic decât în septembrie 2010, când Templeton a preluat administrarea. Atunci, acţiunile FP se tranzacţionau pe piaţa gri, nefiind listate, însă preţul ajungea la 0,6 lei, faţă de circa 0,43 lei în prezent.

În aceste condiţii, cei de la Templeton îşi pun speranţele mai ales în viitor şi mai ales în promisiunile Guvernului. "Viitorul Fondului arată promiţător, mai ales în contextul în care Guvernul intenţionează să crească eficienţa şi transparenţa companiilor controlate de stat din portofoliu prin oferte primare sau secundare şi numirea unor echipe de manageri profesionişti. Credem cu fermitate că angajamentul Guvernului de a duce aceste planuri la îndeplinere va ajuta semnificativ la creşterea valorii companiilor din portofoliu şi va da un impuls sănătos economiei României", a precizat Mobius.

În acest timp, Guvernul, care predică listarea la bursă a companiilor de stat şi eficientizarea acestora cu ajutorul managementului privat, votează prin intermediul ministerelor sale împotriva listării Hidroelectrica, de exemplu, iar Parlamentul prelungeşte cu câţiva ani termenul de listare a companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea.

Aflat la conducerea biroului Franklin Templeton din Bucureşti de mai bine de un an, Greg Konieczny, manager de fond al Fondului Proprietatea, a învăţat că vechile obiceiuri sunt greu de schimbat, iar fără spijinul statului e greu să-şi realizeze obiectivele.

"Nu am fi reuşit în eforturile noastre fără relaţiile de cooperare si parteneriatele pe care le-am construit cu instituţii precum Guvernul României, CNVM, BVB, Depozitarul Central, brokerii locali şi, cel mai important, sprijinul acţionarilor Fondului Proprietatea. Echipa de management al portofoliului continuă să înfrunte multe provocări pe măsură ce lucrează la îmbunătăţirea guvernanţei corporative şi la alinierea tuturor companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea la standardele internaţionale. Rămânem în continuare foarte motivaţi în depăşirea acestor provocări şi în creşterea valorii Fondului".

Cu ce se laudă Templeton după un an

Listarea la bursă a fondului este prima realizare pe lista celor de la Templeton, care se mândresc cu faptul că FP a devenit cea mai lichidă acţiune de la BVB. Ei mai spun că în urma road-show-urilor de promovare au reuşit să atragă numeroşi investitori străini, care au preluat 33% din capitalul fondului, şi că au răscumpărat acţiuni în valoare de 114 mil. lei returnând astfel valoare către acţionari.

Despre preţul de pe bursă, însă, nu spun nimic.

Templeton mai spune că a susţinut drepturile acţionarilor FP prin acţiunile întreprinse împotriva donaţiei de la Romgaz şi creării "campionilor energetici". Litigiul cu statul pentru Romgaz a fost însă pierdut.

La capitolul realizări mai intră îmbunătăţirea guvernanţei corporative la companiile din portofoliu şi monitorizarea managementului companiilor de stat prin intermediul reprezentanţilor din Consiliile de Administraţie şi participarea la adunările generale ale acţionarilor.

Rezultatele acestor demersuri se văd însă pe termen lung. Deocamdată, singurul rezultat concret este faptul că rapoartele anuale ale celor mai importante companii din portofoliul fondului, multe dintre ele companii de stat puţin transparente, au fost publicate pe pagina de internet a FP, scoţând astfel la iveală cheltuielile şi contractele acestor companii, despre care existau puţine informaţii publice înainte.

Speranţe pentru viitor

"Putem fi mândri de realizările noastre până acum, dar mai avem mult de muncit în anii ce urmează. Avem un număr de iniţiative pe care vrem să le realizăm pe termen mediu, printre care: explorarea potenţialului unei listări secundare la Bursa din Varşovia; propunerea eliminării restricţiilor de vot pentru acţionarii Fondului; colaborarea strânsă cu Guvernul în calitate de acţionar majoritar al companiilor din portofoliu pentru implementarea măsurilor necesare care vizează creşterea valorii pentru acţionari, de exemplu prin impunerea unor preţuri corecte de piaţă şi reducerea costurilor conexe la unele dintre cele mai importante companii din portofoliu; continuarea cooperării cu BVB şi CNVM pentru alinierea pieţei din România la practicile internaţionale (de exemplu, încurajarea implementării conturilor globale pentru mai mulţi emitenţi şi accesul mai facil pentru investitorii internaţionali). Privim cu încredere către un nou an marcat de succes în creşterea valorii Fondului pentru acţionarii noştri", conchide Greg Konieczny, unul dintre cei mai bine plătiţi executivi din România.

Franklin Templeton a încasat până acum circa 4,3 mil. euro pentru administrarea Fondului Proprietatea în ultimul trimestru al anului trecut. Pentru anul acesta va încasa un comision în funcţie de capitalizarea bursieră a fondului, care este în prezent de circa 1,4 mld. euro, cu 60% mai mică decât valoarea activelor. La acest nivel al capitalizării, comisionul ar fi de circa 6,7 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO