Burse - Fonduri mutuale

Elefant online, unul dintre cei mai mari jucători din e-commerce, cu obligaţiuni listate pe piaţa bursieră, a depus la tribunal o cerere de intrare în insolvenţă: „Vrem să propunem un plan de reorganizare cu menţinerea dreptului de administrare a propriei activităţi”

Elefant online, unul dintre cei mai mari jucători din...

Autor: Tibi Oprea

04.02.2024, 09:54 12867

Retailerul online Elefant, cu obligaţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti (ELF26), a anunţat miercuri că a introdus pe rolul Tribunalului Bucureşti o cerere de deschidere a procedurii generale a insolvenţei, exprimându-şi intenţia de a propune un plan de reorganizare, cu menţinerea dreptului de administrare a propriei activităţi.

Potrivit unui anunţ de la începutul lunii august, Miller Centre SRL, administrată în prezent de antreprenorii Dragoş şi Gheorghe Comăniciu, cofondatori ai producătorului local de lactate Delaco, a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva Elefant pe rolul Tribunalului Bucureşti. Compania a spus atunci ca răspuns că cererea este lipsită de obiect, valoarea creanţei pe care Miller Centre o deţine împotriva societăţii fiind sub valoarea-prag privind cuantumul minim.

Elefant a cochetat şi cu listarea de acţiuni la Bursa de la Bucureşti, însă în octombrie 2021 Ion Sturza declara pentru ZF că, desi a analizat şi analizează în continuare listarea, compania are şi alte opţiuni pe masă – oferte de la investitori, de la parteneri sau de la bănci.

În decembrie 2023, retailerul anunţa că Gherasim Briceag a transmis decizia de a demisiona din funcţia de director financiar începând cu 29 decembrie 2023 şi că noul CFO va fi desemnat cu ocazia următoarei Adunări Generale a Acţionarilor.

După ce Elefant a anunţat în luna mai că Millennium Gold Resources Limited şi Catalyst Romania SCA SICAR, au semnat un contract prin care îşi cesionează participaţiile de 58,84% şi de 9,62% din capitalul social, adică 44 de milioane de acţiuni, către Evolution Prest Systems, retailerul a anunţat în noiembrie că acţionarii au renunţat la perfectarea tranzacţiei.

Evolution Prest Systems este controlată în proporţie de 63,63% de Mihai Ispas Pătraşcu, fondator şi CEO al evoMAG, unul dintre cele mai mari magazine online din România, în timp ce Catalyst Romania FUND II este un alt acţionar cu 26,22%.

Millennium Gold Resources Limited este un offshore din Cipru, activ în România prin intermediul mai multor societăţi şi este controlat de Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova şi cel care în 2010 lansa retailerul Elefant pe piaţă.

Pe de altă parte, Grupul Catalyst este activ în România prin intermediul mai multor societăţi cu activităţi în principal în domeniul IT. Este primul fond de investiţii în startupuri tech din România, susţinut de 3TS Capital.

Elefant a realizat în noiembrie 2021 un plasament privat de obligaţiuni în valoare de circa 17,5 mil. lei, la o rată anuală fixă a cuponului (dobânda) de 9%, plătibilă semestrial. Aceasta a fost a doua emisiune de obligaţiuni a retailerului, după cea de 7,7 mil. lei din 2018 care a ajuns la scadenţă.

Astăzi, bondurile ELF26 se tranzacţionează la 62,7% din valoarea lor nominală, după ce investitorii au tranzacţionat anul trecut instrumente în valoare de 3,5 mil. lei, arată datele BVB.

Elefant a încheiat primul semestru din 2023 cu afaceri de 53 mil. lei, comparativ cu 95 mil. lei în aceeaşi perioadă din 2022, în timp ce pierderile au rămas la aceeaşi valoare, de 11 mil. lei, potrivit raportului semestrial. Cheltuielile de exploatare s-au redus de la 104 mil. lei la 62 mil. lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO