Burse - Fonduri mutuale

EMI, jucător în piaţa sistemelor industriale de acces, cu Morphosis Capital în acţionariat, bifează o nouă tranzacţie: compania a preluat integral producătorul belgian de uşi industriale din oţel Decran, cu afaceri de 5,4 mil. euro.

Jerome France, fondator şi CEO al EMI

Jerome France, fondator şi CEO al EMI

Autor: Cristina Bellu

20.04.2022, 10:19 290

EMI, jucător naţional în domeniul soluţiilor şi serviciilor complete pentru acces industrial, companie controlată în proporţie de 51% de fondul de private equity Morphosis Capital, anunţă preluarea integrală a pachetului de acţiuni din Decran, o companie din Belgia specializată în producerea şi instalarea de uşi industriale din oţel.

Aceasta este cea de-a doua tranzacţie de tip M&A efectuată de EMI în Belgia, după preluarea pachetului majoritar de acţiuni din Access System la începutul lunii martie.

Investiţia în Decran este una strategică pentru EMI, care de acum înainte se va concentra pe realizarea de vânzări încrucişate între România şi Belgia, intrând pe noi verticale şi oferindu-le clienţilor o gamă întreagă de servicii, de la proiectare şi producţie, până la servicii de întreţinere. Decran va continua să funcţioneze în Belgia sub brandul propriu, iar fondatorul Lode Decraene va rămâne implicat în desfăşurarea activităţii pentru cel puţin un an de zile în vederea finalizării procesului de tranziţie, transmit oficialii companiei.

„În urmă cu o lună de zile anunţam achiziţia Access Systems, prin care ne consolidam prezenţa în regiunea Valoniei. Astăzi, prin achiziţionarea Decran intrăm în regiunea Flandrei şi, prin urmare, soluţiile şi serviciile noastre de acces industrial vor acoperi întregul teritoriu din această ţară”, spune Jerome France, fondator şi CEO al EMI.

Decran are 37 de angajaţi, dintre care 20 sunt poziţionaţi în Belgia, în timp ce restul lucrează în cadrul fabricii din Slovacia. Anul trecut, compania a raportat afaceri de 5,4 mil. euro. Portofoliul de clienţi al Decran include în principal constructori industriali, precum Alheembouw, Willy Naessens sau Cordeel. De asemenea, compania deserveşte o gamă variată de fabrici şi depozite din regiunea Flandrei.

De partea cealaltă, EMI a înregistrat venituri de 14 milioane de euro în 2021, o creştere cu 23% faţă de anul 2020. Compania consideră că pe fondul dezvoltării tot mai accelerate a proiectelor de logistică în 2021, clienţii din zona industrială şi de logistică vor rămâne principalii vectori de dezvoltare şi în următorii ani.

În 2022, EMI vizează venituri totale de 22 milioane de euro, incluzând cifra de afaceri realizată de Access Systems şi Decran.

În ceea ce priveşte procesul de extindere al EMI la nivel internaţional, grupul l-a numit recent pe Charles Colle în funcţia de Head of International Expansion. În ultimii 11 ani,  Charles Colle a dobândit experienţă atât în industria alimentară, cât şi în cea imobiliară din Belgia, lucrând în principal în cadrul unor proiecte de dezvoltare a afacerilor şi restructurare financiară.

„Aştept cu nerăbdare să construiesc o a doua piaţă pentru EMI, valorificând pe deplin punctele forte individuale ale tuturor celor trei companii, expertiza Morphosis şi a altor investitori, precum şi experienţa şi conexiunile CEO-ului grupului”, spune Charles Colle, Head of International Expansion în cadrul EMI.

EMI are o experienţă de 22 de ani pe piaţa din România, specializându-se în soluţii de acces industrial – uşi, porţi, rulouri, cortine, garduri şi alte închideri industriale. Compania are 80 de angajaţi şi furnizează soluţii integrate, de la consultanţă, proiectare, fabricare, montare, până la mentenanţă şi service, pentru soluţii globale de acces pentru sectorul industrial, comercial şi logistic. La fabrica sa de la Căteasca, EMI dezvoltă inclusiv soluţii tehnice unicat, adaptate nevoilor clienţilor.

D.C. Corporate Finance a asistat EMI în etapa de due dilligence financiar, în timp ce casa de avocatură, Astrea, a asistat compania în toate aspectele juridice şi fiscale ale tranzacţiei.

În luna septembrie 2021, EMI a anunţat intrarea în acţionariatul companiei a fondului de private equity, Morphosis Capital, care a achiziţionat împreună cu investitorii fondului o participaţie de 51% pentru 15 milioane de euro.

 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO