Burse - Fonduri mutuale

Entuziasmul a revenit subit, iar AZO si AMO au castigat 15%

30.05.2008, 22:15 19

Bursa a inregistrat ieri o noua crestere, volumele de tranzactionare continuand sa se mentina la un nivel ridicat, peste media din prima parte a anului.
"Cresterile din ultima perioada si entuziasmul prezent in piata sunt bune, insa la un moment dat acestea trebuie sustinute si cu bani, nu doar cu optimism. Entuziasmul se va domoli, dupa care va urma probabil o noua perioada de acumulare", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
Dupa corectiile inregistrate miercuri de marcarile de profit, majoritatea companiilor din piata au cunoscut cresteri puternice ieri, cuprinse intre 3% si 15%. Astfel, Amonil (AMO) continua perioada buna prin care trece, titlurile companiei castigand ieri 15%, in vreme ce titlurile Azomures (AZO) au crescut si ele, cu 14,81%. Amonil a fost de altfel ieri favorita investitorilor, compania inregistrand tranzactii cu actiuni in valoare de 1,9 milioane de euro (7 milioane de lei).
Printre societatile care au inregistrat cresteri puternice ieri s-au aflat si Biofarm Bucuresti (BIO), cu o apreciere de peste 10%, Impact Bucuresti (IMP), cu un avans de 6,1%, precum si Zentiva (SCD), cu o crestere de 6,2%. Turbomecanica (TBM) a recuperat ieri pierderea de miercuri, actiunile producatorului de componente pentru motoare de avioane crescand cu aproape 9%, in vreme ce titlurile combinatului chimic Oltchim (OLT) au luat un avans de circa 7,3%.
"Perioada buna va continua atata timp cat vom avea volume mari si preturi in crestere. Daca speculatorii din piata sunt dublati si de investitori, atunci este un lucru pozitiv. In caz contrar, daca se cauta sa se marcheze profitul, vom avea din nou volatilitate in piata", spune Caramiha.
Indicele general al pietei, BET-C, a deschis sedinta de ieri la un nivel apropiat celui de miercuri. Dupa ora 10:30, investitorii au plasat mai multe ordine de cumparare, iar Bursa a inceput sa urce, atingand un punct maxim de 2,88% cu putin inainte de ora 12:00. In partea a doua a sedintei, cotatiile s-au mentinut cu peste 2% fata de cele din sedinta precedenta, BET-C inchizand ziua de ieri cu un avans de 1,7%.
BET, indicele celor mai lichide zece companii din piata, a crescut cu 0,23% la deschiderea zilei de ieri. Preturile au urmat un trend ascendent, ajungand pana la un maxim de 3,16% imediat dupa jumatatea sedintei. Dupa acest moment, tranzactiile au fost efectuate la cotatii in medie cu peste 2% fata de ziua anterioara, indicele inchizand sedinta de tranzactionare cu o crestere de 2,15%. Societatile de investitii financiare au fost cele mai avantajate de cresterile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 2,9%. SIF Oltenia (SIF5) a fost ieri cea mai tranzactionata societate din cadrul grupului, valoarea tranzactiilor cu actiunile acesteia ridicandu-se la circa 1,2 milioane de euro (4,4 milioane de lei), in vreme ce SIF Banat-Crisana (SIF1) a inregistrat cea mai mare crestere dintre SIF-uri, de 3,23%. Grupul SIF-urilor a cunoscut ieri tranzactii cu actiuni in valoare de circa 3,6 milioane de euro (13 milioane de lei).
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 13,3 milioane de euro (48,5 milioane de lei), pe fondul unui volum de 136 milioane de actiuni. Piata RASDAQ a atins ieri un rulaj de 1,7 milioane de euro (6,3 milioane de lei), indicele general al pietei, RASDAQ-C, crescand ieri cu putin peste 0,6%.
Pietele internationale inregistrau cresteri usoare spre sfarsitul sedintei de tranzactionare de ieri. Astfel, indicele austriac ATX crestea cu 0,5%, in vreme ce indicii CAC 40 din Franta, FTSE 100 din Marea Britanie si DAXul german se aflau in jurul nivelului de inchidere de miercuri. In Statele Unite, ultima sedinta de tranzactionare a adus pentru indicele Dow Jones Industrial Average (DJIE) o apreciere de aproape 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO