Burse - Fonduri mutuale

Erste: Bursele sunt la niveluri atractive, dar nu intereseaza pe nimeni

25.11.2008, 18:56 15

Bursele de valori se situeaza la niveluri atractive din punct de vedere istoric, dar se inregistreaza si ajustari drastice ale castigurilor si ale veniturilor din vanzari, se arata intr-un raport realizat de analistii grupului austriac Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.

Potrivit raportului, pietele din zona euro ar trebui sa fie preferate celor americane, iar marja mai mare de 780 de puncte de baza (bps) care rezulta din randamentul castigurilor fata de randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta la 10 ani favorizeaza tot bursele europene.
"In Austria, aceasta marja a ajuns la valoarea uimitoare de 1.300 puncte de baza, in pofida ajustarii castigurilor, deja realizate. Din pacate, acest lucru nu intereseaza cu adevarat pe nimeni acum. Insa vor veni din nou acele vremuri in care investitorii isi vor aminti care sunt principiile fundamentale", a afirmat Fritz Mostbock, sef al diviziei de cercetare Erste Group.
Potrivit Erste, Bursa de Valori din Viena si ATX, indicele principal al acesteia, au fost supuse unor presiuni enorme din cauza crizei financiare globale din 2008. Analistii bancii austriece sustin ca investitorii internationali nu fac diferenta intre cresterea din Europa Centrala si de Est (CEE) si riscurile evidente din pietele de capital aflate in criza. De aceea, pietele cu o capitalizare mai scazuta sunt supuse unei presiuni mai mari ca urmare a sacrificarii ponderii actiunilor in portofolii.
Analistii Erste Group estimeaza ca cele 8 tari din Europa Centrala si de Est (CEE) vor continua sa aiba crestere economica anul viitor, media regiunii urmand sa fie de circa 2,1%, in timp ce economiile din zona euro vor scadea cu 0,4%.
"In mare, acest lucru inseamna ca desi economia zonei CEE va avea o crestere mai slaba in 2009, va ramane in continuare solida in comparatie cu media din zona euro", a afirmat Fritz Mostbock.
Conform analistilor Erste Group, pentru anul 2009 sunt posibile doua scenarii. Scenariul 1 consta intr-o etapa de recesiune temporara, urmata de incheierea crizei financiare in 2009. Scenariul 2 consta intr-o recesiune de durata cu raspandirea crizei in mai multe domenii.
"In primul scenariu, pierderile de pret vor fi deja incluse in pret in cea mai mare parte. Perspectiva pentru 2009 se va inversa, iar performantele pozitive vor fi fezabile pana la un nivel de 15 - 20%. In cel de-al doilea scenariu, rapoartele de evaluare atinse vor fi in continuare nefavorabile. In cele mai bune cazuri, performantele pentru 2009 vor ajunge la zero sau vor fi din nou in minus", a explicat Fritz Mostbock.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO