Burse - Fonduri mutuale

Evergent Investments: Companiile de software de la BVB, îmbunătăţire a rezultatelor în 2022

Bogdan Vasile, Evergent: Creşterea CA pentru unele companii a fost susţinută majoritar de activităţi cu marje reduse, ca vânzarea de hardware, revânzarea de soluţii IT sau outsourcing pentru proiecte externe.

Bogdan Vasile, Evergent: Creşterea CA pentru unele companii a fost susţinută majoritar de activităţi cu marje reduse, ca vânzarea de hardware, revânzarea de soluţii IT sau outsourcing pentru proiecte externe.

Autor: Roxana Rosu

04.07.2023, 09:42 499

♦ Variaţii semnificative în performanţa societăţilor.

Sectorul IT este în continuare un domeniu dinamic în România şi a atins o pondere de 7% din PIB, iar pentru companiile de software listate la BVB anul 2022 a adus o îmbunătăţire  a rezultatelor, chiar dacă există variaţii semnificative în performanţa lor, arată o analiză realizată de Bogdan Vasile, analist de investitii al Evergent Investments.

La nivel global, anul 2023 a debutat cu concedieri masive in rândul companiilor din sectorul IT, exemplu  Meta, Google, Amazon şi Microsoft, totuşi, mediatizarea şi entuziasmul generat de Artificial Intelligence au adus randamente de două sau chiar trei cifre companiilor precum Nvidia, C3.ai, Microsoft, Palantir, Adobe si Uipath. Aceste tendinte au reorientat atenţia şi investiţiile către companiile de software, axate mai mult sau mai puţin pe AI.

Analiza Evergent are la bază ”rule of 40” , un indicator utilizat pentru a evalua performanţa şi sănătatea financiară a companiilor de software şi care reflectă echilibrul dintre creştere şi profitabilitate. ”Regula” sugerează că rata combinată de creştere a veniturilor unei companii şi marja de profit a acesteia ar trebui să fie de cel puţin 40%.

Din această perspectivă, anul 2022 a adus o imbunatatire pentru companiile IT de la BVB, cinci din cele şapte firme listate depăşind pragul de 40%.

În plus, marjele nete ale companiilor de software analizate au fost între 7% si 29%, în timp ce ratele de creştere ale veniturilor s-au situat între 26% si 59%.

”Observăm variaţii semnificative în performanţa companiilor. Doua din cele sapte companii au inregistrat o imbunatatire a marjei nete in perioada 2021-2022, in timp ce trei au inregistrat o rata de crestere mai mare a veniturilor fata de anul anterior. Aceste aspecte ar putea reflecta mediul inflationist din ultima vreme”, spune Bogdan Vasile.

DIntre companiile IT listate, Arctic Stream a depăşit anul trecut pragul de 40% al indicatorului prin cresterea semnificativă a afacerilor şi menţinerea marjei de profit net (8,3%), situaţie îregistrată şi de Arobs, care a raportat o crestere mai mare a cifrei de afaceri (35%), dar o scădere a marjei nete de la 25,5% la 18,3%. La nivel consolidat, cifrele Arobs au aratat o crestere a CA de 58.4% si o marja neta de 14.3%.

Safetech Innovations, la nivel individual, a avut un plus de peste 50% a cifrei de afaceri şi cea mai mare marja de profit net dintre companiile IT listate, de 29%.

Compania Bento şi-a menţinut valoarea indicatorului peste 40%, cu un avans de 26% al afacerilor şi o marjă de profit net constanta în jurul a 16%. De asemenea, Softbinator s-a mentinut peste pragul de 40% al indicatorului cu o evolutie relativ constanta a ratei de crestere a CA si a marjei nete de profit .

Potrivit analizei Evergent, Connections Consult nu a ajuns la valoarea ţintă a indicatorului “Rule of 40”, compania menţinând relativ constantă rata de creştere a CA şi marja netă de profit.

Analistul subliniază că Life is Hard a avut în 2021 rezultatele financiare influentate de preluarea liniilor de activitate de la Active Power Solutions si Tree Comm Services. La nivelul anului 2022, compania a avut o evoluţie echilibrată între rata de crestere a CA (16.7%) si marja neta de profit (18.3%).

”Remarcam ponderea dominanta a cresterii CA in cadrul indicatorului “Rule of 40”, deoarece companiile sunt pe un trend de crestere si se concentreaza, in principal, pe obtinerea unei cotei de piata cat mai mare. In paralel, cresterea CA pentru unele companii a fost sustinuta majoritar de activitati cu marje reduse, cum ar fi: vanzarea de hardware, revanzarea de solutii IT sau inchirierea personalului (outsourcing) pentru proiecte externe, fapt reflectat si in scaderea marjelor nete”, a mai spus Bogdan Vasile.

Pe langa cresterea organica, firme precum Arobs, Safetech, Softbinator, au realizat la nivel consolidat rate de crestere mai ridicate ale veniturilor, prin achizitia altor companii sau prin deschiderea unor filiale.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO