Burse - Fonduri mutuale

Evoluţie spectaculoasă la bursă: Valoarea de tranzacţionare creşte cu peste 20% în octombrie pe toate segmentele bursei noastre, la 956 milioane lei

Evoluţie spectaculoasă la bursă: Valoarea de...

Autor: Tibi Oprea

23.11.2018, 15:58 591

Valoarea de tranzacţionare a crescut luna trecută cu peste 20% pentru toate tipurile de instrumente financiare deja emise şi a depăşit 200 de milioane de euro în octombrie. Valoarea cumulata de tranzacţionare a tuturor instrumentelor financiare deja emise a ajuns la 10 miliarde de lei de la începutul anului şi până la finalul lunii octombrie, în timp ce valoarea medie zilnică de tranzacţionare pe segmentul de acţiuni din piaţa principal a ajuns la 40 de milioane de lei.

La finalul primelor 10 luni, indicii de tip total return, care includ şi dividendele, au avut creşteri de două cifre după primele zece luni, cel mai semnificativ avans fiind înregistrat de BET-TR, cu un plus de 19%. Acesta este urmat de indicele BET-XT-TR, care a ajuns la 1.140 puncte, in urcare cu 13%.

Pe segmentul de acţiuni, pe piaţa regular, creşterea valorii de tranzacţionare înregistrată a depăşit patru procente şi a ajuns luna trecută la 650 milioane de lei, faţă de 626 milioane de lei în septembrie 2018. Luând în calcul şi piaţa deal, rata de creştere a depăşit 20% în octombrie, iar volumele au fost de 920 milioane lei comparativ cu 760 milioane lei în septembrie.

Pe segmentul de instrumente cu venit fix, valoarea de tranzacţionare a crescut cu 60% în octombrie faţă de septembrie şi cu peste 50% pe segmentul produselor structurate. Pentru alte instrumente financiare (precum unităţi de fond, ETF-uri etc.) creşterea a fost de 160%.

Capitalizarea bursieră a companiilor românesti a fost de 20,8 miliarde de euro la finalul primelor zece luni, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piaţa reglementată a BVB a depăşit 36,5 de miliarde de euro în ultima şedinţă de tranzacţionare a lunii octombrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO