Burse - Fonduri mutuale

Exporturile în SUA, scut pentru TMK-Artrom

Exporturile în SUA, scut pentru TMK-Artrom

Autor: Radu Bostan

28.01.2015, 00:06 631
Producătorul de ţevi de oţel TMK-Artrom Slatina (simbol bursier ART), deţinut de grupul rus TMK, a reuşit anul trecut să se protejeze de stagnarea de pe piaţa europeană mărind livrările către America de Nord, unde petroliştii au forat mai multe sonde şi au tras mai multe conducte decât în 2013. Perspectivele sunt însă mai sumbre pentru anul acesta după ce aceiaşi petrolişti au fost speriaţi de preţul mic al petrolului şi nu mai investesc.
 
„Piaţa mondială de ţevi este puternic influenţată de cotaţiile la petrol, cu impact direct în investiţiile companiilor petroliere. Pentru entităţile din Rusia, situaţia este şi mai complicată din cauza accesului restricţionat la finanţare în Vest“, scriu în raportul operaţional anual reprezentanţii grupului rus TMK, unul dintre cei mai mari producători de ţevi din lume.
 
Grupul deţine două unităţi de producţie în România, combinatul siderurgic TMK Reşiţa şi fabrica TMK Artrom din Slatina, care furnizează ţevi pentru industria construcţiilor de maşini, şi producţiei de petrol şi gaze naturale. TMK controlează 92,7% din acţiunile TMK, iar un pachet de 5,1% este deţinut de SIF Oltenia (SIF5). Compania are o capitalizare la Bucureşti de 293 milioane de lei. Împreună cu două firme de comerţ înregistrate în Germania şi Italia, cele două fabrici româneşti formează divizia europeană a grupului rus. Majoritatea uzinelor TMK sunt amplasate în Rusia şi Statele Unite, dar grupul are fabrici şi în Oman şi Emiratele Arabe Unite.
 
„Divizia europeană a livrat 154.000 de tone de ţeavă nesudată în 2014, mai puţin cu 1,2% faţă de anul anterior. În trimestrul al patrulea livrările diviziei au crescut cu 19,9% faţă de trimestrul precedent, la 39.000 tone“, se arată în raport. Acesta nu menţionează cantitatea de ţevi produsă în total de fabrica din Slatina, care poate fi mai mare pentru că ia în calcul şi vânzările către piaţa internă. Compania îşi propunea să producă 192.000 de tone de ţevi în 2014, potrivit bugetului aprobat la începutul anului. TMK-Artrom îşi va anunţa propriile rezultate preliminare pentru 2014 în luna februarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO