♦ Randamentele fondurilor din top zece, de cel puţin trei ori peste media inflaţiei ♦ Majoritatea fondurilor au bătut indicele bursier BET, dar niciunul nu a depăşit indicele dividendelor BET-TR.
BT Asset Management, societatea de administrare a investiţiilor din cadrul grupului financiar Banca Transilvania (TLV), a oferit anul trecut fondul local deschis cu acţiuni care a înregistrat cel mai ridicat randament, BT Maxim, cu o creştere de 36%, pe active de circa 270 de milioane de lei.
Prin comparaţie, inflaţia de anul trecut din România a ajuns, în medie, la aproximativ 10%, conform Institutului Naţional de Statistică (INS).
Pe locurile doi şi trei se situează Raiffeisen România Dividend, administrat de Raiffeisen AM, şi Certinvest BET Index, fond gestionat de Certinvest, care replică performanţa indicelui BET. În aceste cazuri, aprecierile sunt de 34% şi 33,5%, pe active de 310 milioane, respectiv 14 milioane de lei.
Pentru context, dobânzile maxime pe o perioadă de un an la titlurile de stat Fidelis şi Tezaur au fost de 7,7%, respectiv 7,4% în 2023, iar media dobânzii la depozite bancare pe 12 luni noi a ajuns la circa 6%.
Deşi toate fondurile din top 10 au depăşit dinamica de 32% înregistrată anul trecut de indicele BET, de referinţă pentru Bursa de Valori Bucureşti, niciun fond nu a avut un randament mai ridicat decât BET-TR, indice care include şi dividendele distribuite investitorilor.
Pe de altă parte, toate fondurile incluse în clasamentul realizat de ZF au avut dinamici negative în 2022.
Cea mai mare diferenţă de la an la an a fost înregistrată de BT Technology, care investeşte minimum 75% din active în acţiuni care au legătură cu industria tehnologică. Aici, creşterea de peste 30% din 2023 a venit după o scădere de 22% în anul precedent.