Burse - Fonduri mutuale

Fenomenul FOMO revine în piaţa americană de capital: acţiunile AI/tech aduc cele mai mari intrări din ultimele trei luni

Business Internaţional

 Fenomenul FOMO revine în piaţa americană de capital:...
Foto: Profimedia

Autor: Liviu Popescu

06.06.2023, 08:30 916

Investitorii individuali din Statele Unite îşi orientează din nou resursele către piaţa de capital, după un 2022 în care indicii S&P 500 şi Nasdaq 100 au pierdut 19%, respectiv 33%. Recenta evoluţie a pieţei americane pare însă să fie alimentată de aşa-zisul fenomen FOMO (fear of missing out – frica de a rămâne în urmă), notând în acest sens acţiunile din domeniul tech/AI (inteligenţă artificială), spune compania de cercetare Vanda Research, potrivit Business Insider.

Într-o singură zi de săptămâna trecută, investitorii au generat intrări nete de 1,48 miliarde de dolari, cea mai mare valoare zilnică din ultimele trei luni. Investitorii continuă să urmărească boomul acţiunilor tech şi privesc dincolo de emitenţii cu mari capitalizări. Astfel, mediul de retail îşi plasează banii în companii AI precum producătorul de software Palantir, producătorul de semiconductori Marvell şi UiPath, prima societate românească ajunsă pe Wall Street.  În centrul freneziei AI se află Nvidia, a cărui valoare de piaţă a trecut săptămâna trecută de pragul de 1.000 de miliarde de dolari, după ce acţiunile s-au apreciat cu peste 160% de la începutul anului.  

„Fenomenul FOMO pentru AI şi tech pare că îşi face simţită prezenţa“ în urma fluxurilor mici venite dinspre investitorii de retail la finele lunii februarie, spune Marco Iachini, senior vice-president, divizia de cercetare, Vanda. Totuşi, investitorii încep uşor să îşi marcheze din profituri, ceea ce ar putea pune presiune pe unele dintre cele mai performante acţiuni AI, precum C3.ai, scrie Business Insider. Joia trecută, acţiunile companiei de software s-au prăbuşit cu peste 20% pe fondul unor estimări financiare sub aşteptările investitorilor. În 2023, acţiunile C3.ai sunt însă pe plus cu 191%.  Pe de altă parte, Vanda argumentează că investitorii de retail nu s-au îndreptat cu toată forţa spre domeniul AI, îngrijoraţi fiind de situaţia economică a SUA, inclusiv de problemele privind plafonul de îndatorare al ţării şi posibilitatea de a intra în incapacitate de plată. „În ultima săptămână, condiţiile s-au îmbunătăţit, rezultând astfel în prezenţa robustă a retail-ului“, continuă Vanda. De la începutul lui 2023, S&P 500 şi Nasdaq 100 se tranzacţionează în creştere cu 12%, respectiv 34%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO