Burse - Fonduri mutuale

Finanţe personale. Cele mai valoroase zece companii de la bursă au urcat cu 22 mld. lei în nouă luni din 2019

Finanţe personale. Cele mai valoroase zece companii de...

Autor: Liviu Popescu

02.10.2019, 08:16 1068

Cele mai mari zece companii de la Bursa românească în funcţie de valoarea de piaţă au urcat cu 22 miliarde de lei în primele nouă luni din 2019 şi au ajuns la o capitalizare totală de 89 miliarde de lei, echivalentul unei aprecieri de 33%, potrivit calculelor realizate de ZF din platforma BVB.

Deşi la prima vedere evoluţia pare una spectaculoasă, în realitate aceasta este doar consecinţa faptului că piaţa de capital din România a început anul 2019 de la o bază de raportare foarte joasă, reflectată prin preţurile acţiunilor, ca urmare a Ordonanţei 114 care a prăbuşit indicii bursieri şi care pentru unii investitori a creat oportunităţi de achiziţie.

Chiar şi aşa, acesta este unul dintre cele mai ridicate rit­muri de creştere a capitalizării celor mai mari zece companii lis­tate de la criză încoace. Acest lucru înseamnă că inves­ti­to­rii care au intrat la cumpărare în plină furtună iscată de Gu­vern, prin adoptarea fără dezbateri a unei ordonanţe care a lovit puternic în bănci şi în energie, au cea mai bună pe­rioadă din ultimii zece ani, cu un plus de 38% cu tot cu dividende.

OMV Petrom (SNP), cea mai valoroasă companie listată la Bucureşti, are cel mai important aport la creşterea cu 22 miliarde de lei a capitalizării celor mai mari zece companii, respectiv 7 miliarde de lei, adică o treime, arată calculele realizate de ZF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO