Burse - Fonduri mutuale

Fiori reci pentru investitorii de la Bursa de la Bucureşti care scade la minimul ultimelor şase luni: astfel de preţuri au mai fost văzute în primăvară când analiştii vorbeau de o capitulare a investitorilor. "Sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători”

Fiori reci pentru investitorii de la Bursa de la...

Autor: Liviu Popescu

16.09.2022, 18:27 7599

Cu 0,4% a scăzut pe 16 septembrie 2022 indicele principal BET al Bursei de la Bucureşti, la aproximativ 11.754 de puncte, fiind la cel mai scăzut nivel din 4 martie 2022, adică de când nici măcar celor mai experimentaţi investitori nu le venea să creadă că la doar câteva sute de kilometri de România începuse un război. De la început de 2022 indicele BET are minus 10%.

Iar mulţi dintre investitori aveau să capituleze în primăvără, adică să încerce să vândă din deţineri chiar şi cu pierderi pentru a se refugia în alte instrumente financiare, chiar şi cash, însă fără success întrucât cumpărătorii dispăruseră. Vineri la Bucureşti, cumpărătorii au început să apară spre după-amiază şedinţei când au fost înregistrate tranzacţii de câteva milioane de lei pe unii emitenţi la preţuri în scădere, despre care analiştii spun că “trădează” prezenţa unor investitori de calibru care profită de aceste preţuri, cel mai probabil fonduri de pensii dat fiind orizontul lung de timp pentru plasamente.

“Cu toţi aşteaptă decizia FED de săptămâna viitoare întrucât cu siguranţa pieţele vor fi influenţate de orice comentariu din partea preşedintelui Powell. Am observat nu doar la Bucureşti aceasă prezenţă mai puternică a vânzătorilor, ci şi pe alte pieţe, unele chiar mult mai dezvoltate, unde preţurile au fost sub presiune”, spune un broker pentru ZF.

La Frankfurt indicele DAX a scăzut cu 1,5%, la Paris minus 1,2%, Milano minus 1%. De altfel marile burse europene au fost pe minus iar Wall Street are la această oră minus 1%.

Revenind la Bucureşti lichiditatea pe segmentul de acţiuni s-a ridicat la aproximativ 45 mil. lei din care Banca Transilvania a avut 9,2 mil. lei, MedLife circa 8 mil. lei, Petrom 7,6 mil. lei. Banca de la Cluj s-a apreciat cu 0,5%, MedLife a scăzut cu 3%, Petrom a scăzut cu 0,22%.

La polul opus Nuclearelectrica a avut un raliu de 6% pe tranzacţii de 4 mil. lei, acţiunile BVB au urcat cu 3%, Digi cu 2%, Transelectrica a avut plus 0,8%.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO