Burse - Fonduri mutuale

Florin Cîţu, senator PNL: Teodorovici a omorât bursa de la Bucureşti. Toţi indicatorii arată recesiune

Florin Cîţu, senator PNL: Teodorovici a omorât bursa...

Autor: Diana Grigore

19.12.2018, 10:42 19567

Senatorul PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, că bursa fiind în picaj cu 7%  în urma anunţului ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici a ordonanţei de urgenţă prin care Guvernul le impune băncilor o „taxă pe lăcomie”.

5 minuni naturale din România apreciate de o lume întreagă - GALERIE FOTO

Cum vor arăta casele viitorului? Se ridică şi plutesc în caz de inundaţii - GALERIE FOTO

Unde este şi cum arată cel mai frumos Starbucks din lume - GALERIE FOTO

„Bursa deja pică cu 7%. Până la sfârşitul zilei putem să vedem 20% scădere. Teororovici a omorât bursă de la Bucureşti. Toţi indicatorii arată recesiune după prezentarea ordonanţei care omoară sectorul privat şi readuce socialismul în România”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a spus, marţi, că, printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să le impună băncilor o „taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor este de peste 1,5%.

Mai exact, dacă nivelul ROBOR la 3 şi 6 luni este de 1,5%-1,7%, atunci băncile vor avea o taxă de 0,2% din active, iar pentru un ROBOR de peste 1,71 - 2,5% vor achita o taxă de 0,4% din active.

La un ROBOR la 3 şi 6 luni de 2,51 - 3,%, taxa pe lăcomie va fi de 0,6% din active, iar la 3,01 - 3,5%, această taxă va fi de 0,9%.

Această măsură va fi inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor.

Marţi, nivelul ROBOR la 3 luni era de 3,04%, iar la 6 luni de 3,34%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de 10 bănci selectate de BNR.

De asemenea, Taxele pentru firmele din energie şi telecom se vor majora de anul viitor, a reieşit din declaraţia făcută marţi de Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, la Guvern.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO