Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea, administrat de americanii de la Franklin Templeton, face un exit de 1,9 mld. euro de la Hidroelectrica într-o listare istorică

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica: A[tept cu ner`bdare s` \ntâmpin noii ac]ionari.

Bogdan Badea, director general al Hidroelectrica: A[tept cu ner`bdare s` \ntâmpin noii ac]ionari.

Autor: Liviu Popescu

06.07.2023, 00:08 19939

Din 12 iulie, 20% din Hidro vor fi în mâinile investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti Preţul, stabilit la 104 lei pe acţiune Fondul va distribui sub formă de dividende banii de pe urma exit-ului în decurs de trei luni Urmează convocatorul pentru dividende 30% din Fondul Proprietatea sunt în mâinile viitorilor pensionari români prin Pilonul II. ♦ Fondul voia iniţial să vândă 17,3% din companie dar pe fondul interesului ridicat din partea investitorilor a suplimentat restul de până la aproape 20% prin supraalocare în scop de stabilizare către consorţiul de intermediere condus de Erste Group ca agent de stabilizare ♦ La 100 de acţiuni subscrise un investitor de retail primeşte 32.

Fondul Proprietatea (simbol bursier FP), administrat de americanii de la Franklin Templeton, a strâns 9,3 miliarde de lei (1,9 mld. euro) prin vânzarea integral pe bursă a pachetului de 20% pe care îl avea la Hidroelectrica, cel mai mare producător de hidroenergie din regiune, în cea mai mare ofertă de vânzare de acţiuni din Europa de până în 2023. Preţul stabilit în final a fost de 104 lei pe acţiune, la jumătatea intervalului cuprins între 94 şi 112 lei pe acţiune din oferta de listare.

Pe partea cumpărătorilor sunt mii de investitori de retail, dar şi investitori de calibru din România, precum fonduri de pensii, atât obligatorii, cât şi facultative, fonduri mutuale, şi din străinătate, precum SUA, Marea Britanie, Austria, Germania. Sunt inclusiv fonduri de investiţii care până acum nu au avut legătură cu România.

Fondul a lichidat astfel perla porfo­foliului său, care reprezenta aproape 80% din activul net şi pe care o avea din 2005, adică de atunci de când a fost înfiinţat de Guvernul României pentru despă­gubirea persoa­nelor ale căror proprietăţi au fost confiscate de regimul comunist şi nu puteau fi retro­cedate în natură.

Fondul a primit atunci de la guvern, drept capital social, pachete de acţiuni la cele mai valoroase companii din economie, precum Petrom, Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Nuclear­electrica, Hidroelectrica, complexurile energetice, Poşta Română. Multe din aceste pachete au fost vândute prin bursă, precum deţinerea la Nuclear, Petrom, Transgaz, Romgaz, iar acum şi Hidroelectrica.

Investitorii care au subscris H2O au adăugat în portofoliu o companie cu o evaluare de 9,5 ori profitul net al ultimilor 12 luni şi care promite că va avea o politică generoasă de dividende, cu repartizări între 90% şi 100% din profitul net.

Însă fiind o companie de stat cel mai ridicat risc este intervenţionismul guvernamental în contextul în care sectorul de energie electrică este puternic reglementat.

Doar în T1/2023 Hidroelectrica a realizat jumătate din profitul net propus pentru întreg anul 2023. Pe baza multiplului de mai sus, acţiunile Hidroelectrica sunt momentan mai ieftine cu 30% faţă de evaluarea de aproape 15 ori profitul net a capitalizării Verbund, cel mai mare producător de energie hidro din Austria.

Pentru Bursa de Valori Bucureşti, intrarea la tranzacţionare a Hidroelectrica (simbol bursier H2O) este istorică prin faptul că reprezintă cea mai mare listare de până acum, de aproape patru ori peste recordul precedent stabilit în 2014 de Electrica (EL).

Lansarea companiei pe piaţa de capital va avea loc pe 12 iulie iar la o evaluare anticipată de 47 miliarde de lei, pe baza preţului final din ofertă stabilit 104 lei pe acţiune, compania la care statul român are 80% se pregăteşte să intre la tranzacţionare la un multiplu de 4,55 ori cifra de afaceri a ultimelor 12 luni, arată calculele ZF.

„Aştept cu nerăbdare să întâmpin noii acţionari“, spune Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica. Un element pe care investitorii de retail au fost plăcut surprinşi să îl vadă ieri la anunţul de închidere a ofertei a fost că tranşa lor a fost suplimentată de la 15% la 20%, ceea ce într-un final se traduce într-un număr de acţiuni mai mare primite în cont.

„Suntem încântaţi de interesul puternic venit din partea investitorilor, ce a determinat succesul ofertei publice iniţiale a Hidroelectrica. Aceasta este o etapă marcantă ce va sprijini dezvoltarea pe termen lung a companiei noastre“, spune Badea.

Astfel la 100 de acţiuni subscrise un investitor primeşte 32 de acţiuni şi restul banilor în portofoliu.

Deja sume substanţiale, de ordindul a câtorva miliarde de lei, au început să fie eliberate înapoi în conturi, majoritatea fiind reinvestite pe bursă întrucât ieri indicele BET-TR a atins un maxim istoric susţinut şi de cotaţia acţiunilor Petrom care de asemenea au spart un maxim istoric.

Statul român îşi va păstra participaţia de 80% în cel mai mare producător de energie din ţară, care are o capacitate de 6,3 gigawaţi din 182 de centrale hidroelectrice.

Deşi planurile de listare a companiei au fost discutate de peste un deceniu, o ofertă publică iniţială a fost în cele din urmă cerută de UE ca parte a unui acord pentru deblocarea fondurilor de redresare post-pandemică.

„Vorbim despre un eveniment aşteptat de mai bine de 10 ani, precum şi despre cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori Bucureşti“, a spus ministrul român al Energiei, Sebastian Burduja.

Preţul final stabilit în oferta de listare a producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O) este de 104 lei pe acţiune ceea ce înseamnă că evaluarea companiei se ridică la 47 miliarde de lei, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor publicate cu puţin timp în urmă pe site-ul BVB. Fondul Proprietatea a anunţat că a supraalocat şi că a vândut întreg pachetul de 20%, respective 89 de milioane de acţiuni.

„Dintre acestea, 71.766.542 Acţiuni au fost alocate în Transa Investitorilor Instituţionali (reprezentând 80% din totalul Acţiunilor Oferite şi al Acţiunilor în legătură cu Opţiunea de Supra-Alocare) şi 17.941.635 Acţiuni au fost alocate Transei Investitorilor de Retail (reprezentând 20% din totalul Acţiunilor Oferite şi al Acţiunilor în legătură cu Optiuea de Supra-Alocare). Factorul de alocare pro-rata calculat pentru Transa de Retail în cadrul Ofertei este 0,3209762650“.

Admiterea şi începerea tranzacţionării pe Bursa de Valori Bucuresti vor avea loc in data de 12 iulie 2023, sub simbolul H2O. Imediat după listare, acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse în indicele BET al BVB.

Acţionarul majoritar al Hidroelectrica este supus unei interdicţii de înstrăinare a acţiunilor Hidroelectrica pentru o perioadă care a început pe 22 iunie 2023 şi se încheie după 12 luni de la data admiterii.

Citigroup Global Markets Europe AG, Erste Group Bank AG, Jefferies GMBH şi Morgan Stanley Europe SE sunt Coordonatori Globali Comuni ai Ofertei. Banca Comercială Română SA, Barclays Bank Ireland PLC, BofA Securities Europe SA, UBS Europe SE, UniCredit Bank AG şi Wood & Company Financial Services acţionează în calitate de Codeţinători ai Registrului de Subscrieri. Auerbach Grayson, BRD – Groupe Société Générale, S.S.I.F. BT Capital Partners S.A. şi S.S.I.F. Swiss Capital S.A. sunt Intermediari Coordonatori (împreună, „Intermediarii“).

Casa de avocatură Filip & Company a acordat consultanţă juridică Fondului Proprietatea în tranzacţie.

Rothschild & Co Equity Market Solutions Limited are calitatea de Consultant Financiar pentru Fondul Proprietatea, iar STJ Advisors este Consultant Financiar pentru Hidroelectrica în legătură cu Oferta. Alte rapoarte curente cu informaţii suplimentare vor fi publicate pe măsură ce şi când vor exista informaţii relevante.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO