Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea cheamă acţionarii să voteze acordarea unui dividend de circa 1,5 lei pe acţiune, cu un randament de 79%. Banii, distribuiţi în urma vânzării pachetului de 20% la Hidroelectrica

Fondul Proprietatea cheamă acţionarii să voteze...

Autor: Eduard Ivanovici

12.07.2023, 18:46 8988

Franklin Templeton International, administratorul Fondului Proprietatea, a convocat adunarea generală ordinară a acţionarilor FP pe 18 august, dată la care aceştia vor vota aprobarea plăţii unui dividend cu o valoare brută de circa 1,5 lei pe unitate.

Plata se va realiza din încasările din oferta publică de vânzare de acţiuni deţinute de Fond la producătorul de energie verde Hidroelectrica. În funcţie de preţul actual de tranzacţionare al acţiunilor FP de la Bursă, randamentul ajunge la 79,2%, conform calculelor realizate de ZF pe baza unui raport de la BVB.

Propunerea pentru data de înregistrare a acţionarilor este pe 8 septembrie, iar termenul ex-date ar fi pe 7 septembrie. Plata propriu-zisă a dividendelor ar urma să aibă loc pe 29 septembrie.

„Aprobarea plăţii unui dividend special cu o valoare brută de 1,4942 RON per acţiune din rezultatul reportat conform ultimelor situaţii financiare auditate disponibile. Plata se va face din încasările din oferta publică iniţială de acţiuni deţinute de Fondul Proprietatea în SPEEH Hidroelectrica S.A. , în conformitate cu materialele de prezentare. Acţionarii aprobă în continuare ca plata dividendelor să înceapă la Data Plăţii acestei AGOA (astfel cum este definită la punctul 2 AGOA) către persoanele înregistrate ca acţionari ai Fondul Proprietatea la Data de Înregistrare (astfel cum este definită la punctul 2 AGOA). Acţiunile proprii nu conferă dreptul de a încasa dividende”, scriu reprezentanţii Fondului.

Acţiunile FP se tranzacţionează în scădere cu 7,6% anul acesta, pe fondul unui rulaj de peste un miliard de lei, la o valoare de piaţă de 11,7 miliarde de lei. Prin comparaţie, indicele principal BVB s-a apreciat cu 11,4% în 2023.

Listarea companiei de stat Hidroelectrica, într-o ofertă de listare de peste 9 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) prin vânzarea pe piaţa de capital a pachetului de 19,94% pe care îl avea Fondul Proprietatea, ar fi costat aproximativ 243 milioane de lei, potrivit unei notificări din partea BCR publicată la Bursa de Valori Bucureşti de Hidroelectrica. Suma finală a cheltuielilor totale ar putea însă să fie semnificativ diferită.

Hidroelectrica, care reprezenta principala deţinere a FP înainte de vânzarea pachetului de 20%, a încheiat T1/2023 cu venituri de 3,37 miliarde de lei, în urcare cu 37% faţă de perioada similară de anul trecut, şi un profit de 1,74 miliarde de lei, plus 34% prin comparaţie cu primele trei luni din 2022.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO