Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea, cheltuieli totale estimate la 243 mil. lei cu vânzarea istorică la Hidroelectrica

Fondul Proprietatea, cheltuieli totale estimate la 243...

Autor: Tibi Oprea

10.07.2023, 14:34 1491

Listarea producătorului naţional de energie electrică Hidroelectrica, într-o ofertă de listare de peste 9 miliarde de lei (1,9 mld. euro) prin vânzarea pe bursă a pachetului de 19,94% pe care îl avea Fondul Proprietatea, ar fi costat aproximativ 243 mil. lei, potrivit unei notificări din partea BCR publicată la Bursa de Valori Bucureşti de Hidroelectrica. Suma finală a cheltuielilor totale ar putea însă să fie semnificativ diferită.

„Cheltuielile totale maxime estimate suportate de Ofertant sunt 243 milioane RON. Această estimare depinde de mai mulţi factori, inclusiv externi (care nu sunt în controlul Ofertantului), iar suma finală a cheltuielilor totale va fi determinată după finalul perioadei de stabilizare şi poate fi semnificativ diferită, urmând a fi comunicată prin rapoartele periodice publicate de Ofertant”, scrie BCR în notificare.

Banca menţionează că la data decontării ofertei, comisioanele de intermediere nu au fost reţinute din valoarea ofertei şi nici nu au fost achitate de Fondul Proprietatea. Acestea se vor factura şi achita ulterior în baza facturilor emise de către sindicatul de intermediere conform prevederilor contractuale.

Sindicatul de intermediere a fost format din Citigroup Global Markets Europe, Erste Group Bank, Jefferies, Jefferies International Limited şi Morgan Stanley Europe în calitate de coordonatori globali comuni, Banca Comercială Română, Barclays Bank Ireland, BofA Securities Europe, UBS Europe, UniCredit Bank Milan Branch şi Wood & Company Financial Services în calitate de codeţinători ai registrului de subscrieri şi Auerbach Grayson, BRD, BT Capital Partners şi Swiss Capital în calitate de intermediari coordonatori.

IPO-ul Hidroelectrica s-a desfăşurat în perioada 23 iulie 2023 – 4 iulie 2023, iar primele cinci zile au fost cu un discount de 3% pentru investitorii de retail. Aceştia au avut 15% din ofertă, dar şi li s-a transferat 5% din partea investitorilor instituţionali, care au rămas cu 80% din total. FP a vândut 89,7 milioane de acţiuni H2O, la un preţ de 100,88 de lei în primele cinci zile pentru micii investitori, respectiv un preţ de 104 lei pentru restul zilelor şi pentru investitorii instituţionali.

Au existat 51.974 de ordine din partea cumpărătorilor, iar suma totală estimată a fi încasată de Fondul Proprietatea după plata tuturor cheltuielilor este de circa 9,04 mld. lei, incluzând opţiunea de supra-alocare. Procentul reprezentat din suma estimată a fi obţinută este de circa 97,4%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO