Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea voia să aducă Salrom la bursă, ministrul Finanţelor Boloş s-a opus şi a oprit listarea

Fondul Proprietatea voia să aducă Salrom la bursă,...

Autor: Tibi Oprea

14.02.2024, 00:05 1659

♦ FP a inclus în BVC-ul pentru 2024 costuri aferente listării de 8,2 mil. lei ♦ Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a spus că va vota împotrivă şi a atras de partea sa şi fondurile de pensii ♦ Tranzacţia de vânzare a Engie România către GDF International pentru 433 mil. lei a trecut de votul acţionarilor.

După succesul pe care l-a avut lista­rea producătorului de energie verde Hidroelectrica (H2O) în ceea ce a fost cel mai mare IPO european din 2023, Fondul Proprietatea (FP), prin admi­nistratorul Franklin Templeton, a înaintat în bugetul de venituri şi cheltuieli aferent 2024 costuri afe­rente listării Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) de 8,2 mil. lei şi a propus acţionarilor să aprobe vânza­rea participaţiilor din portofoliu.

Iniţiativei s-a împotrivit însă ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, care a declarat săptămâna trecută că va vota împotrivă la toate propunerile de pe ordinea de zi a acţionarilor, care au inclus de asemenea vânzarea parti­ci­paţiei la Engie România către GDF International pentru suma de 433 mil. lei şi un program de răscumpărare de până la 1 miliard de acţiuni FP. Vânzarea Engie şi programul de răscumpărare au trecut însă de votul acţionarilor.

Potrivit informaţiilor ZF, Boloş ar fi încercat să atragă de partea sa şi votul fondurilor de pensii, susţinere pe care a mai obţinut-o şi la adunarea acţionarilor precedentă, când s-a votat prelungirea mandatului Franklin cu doar un an, faţă de patru ani cât voia administatorul. Cu puţin timp înainte de AGEA din 13 fe­bruarie, Franklin a reacţionat la anunţul lui Boloş.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO