Burse - Fonduri mutuale

Fondul Proprietatea vrea ca statul român să nu depună oferta pentru achiziţia activelor CEZ prin Hidroelectrica. “Prin implicarea într-o achiziţie de mare anvergură în acest moment, Hidroelectrica riscă să-şi întârzie listarea”

Fondul Proprietatea vrea ca statul român să nu depună oferta pentru achiziţia activelor CEZ prin Hidroelectrica. “Prin implicarea într-o achiziţie de mare anvergură în acest moment, Hidroelectrica riscă să-şi întârzie listarea”

Autor: Liviu Popescu

23.06.2020, 13:35 543

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al producătorului de energie electrică Hidroelectrica, consideră că statul român ar trebui să analizeze riscurile achiziţiei activelor CEZ România “şi să nu aprobe solicitarea companiei de a depune o ofertă angajantă”.

Fondul consideră că achiziţia activelor CEZ de către Hidroelectrica nu ar crea valoare pentru acţionarii săi şi ar afecta procesul de listare şi evaluarea potenţială a companiei, ceea ce, la rândul său, ar pune în pericol şansele României de a fi promovată  la statutul de piaţă emergentă de către MSCI, susţine FP.

“Hidroelectrica este o companie extrem de valoroasă şi un activ unic nu numai în România, dar şi în regiune, cu marje de rentabilitate semnificative şi având un model de afaceri simplu şi durabil, axat pe producţia de energie hidroelectrică curată. Acum, când  listarea sa e foarte aproape, nu este oportun pentru Hidroelectrica să efectueze o achiziţie semnificativă care ar putea complica acest proces. Prin implicarea într-o achiziţie de mare anvergură în acest moment, Hidroelectrica riscă să-şi întârzie listarea sau să obţină un preţ semnificativ mai mic, reducând valoarea pentru Guvernul României, în calitate de acţionar majoritar. Compania ar trebui să-şi canalizeze atenţia şi să acorde prioritate realizării unei listări de succes, care ar fi un reper extrem de important pentru piaţa de capital locală şi pentru întreaga economie”, spune Johan Meyer, CEO al Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

La finele lunii mai, statul român şi FP au aprobat solicitarea de dividende suplimentare de 750 mil. lei pe care FP o înaintase către conducerea Hidroelectrica. Compania de stat va avea joi AGA la care se va discuta achiziţia CEZ dar şi un posibil împrumut pentru a susţine această tranzacţie.

“Dacă va merge mai departe cu această tranzacţie, pe termen lung, Hidroelectrica riscă să anuleze progresele privind eficientizarea costurilor şi rentabilitatea, obţinute după o lungă perioadă de probleme financiare profunde”, spune Meyer.

 
 
AFACERI DE LA ZERO