Burse - Fonduri mutuale

Fondurile care au avut Petrom in portofoliu au revenit in aprilie

Fondurile care au avut Petrom in portofoliu au revenit in aprilie

Click pentru imaginea intreaga

02.05.2008, 18:06 22

Fondurile mutuale au dat primele semne de revenire in luna aprilie, cand un fond de actiuni a marcat cel mai ridicat randament din industrie pentru prima oara in acest an.
Primele pozitii in clasamentul fondurilor deschise de investitii dupa randament sunt ocupate in luna aprilie de doua fonduri de actiuni, Raiffeisen Prosper si BT Index, si fondul diversificat Raiffeisen Benefit.
Principalul motor de crestere al celor trei fonduri mutuale au fost titlurile Petrom (SNP) care in luna aprilie s-au apreciat cu 17,8%. Atat fondurile Raiffeisen cat si fondul de index al BT detin expuneri semnificative pe titlurile companiei petroliere.
Raiffeisen Prosper, fond de actiuni administrat de societatea Raiffeisen Asset Management, a adus investitorilor un plus de 3% in luna aprilie, devenind astfel performerul industriei.
La scurta distanta urmeaza fondul de actiuni BT Invest, administrat de BT Asset Management, cu un plus de 2,6% in luna aprilie, in timp ce Raiffeisen Benefit, fond diversificat, a marcat o performanta de 1,9%.
Fondul BT Index a investit in actiuni SNP aproximativ 16% din active la sfarsitul primului trimestru, potrivit celor mai recente informatii furnizate de administrator. In portofoliul BT Index, actiunile SNP ocupa pozitia a treia, dupa titlurile TLV si BRD, in functie de ponderea acestora in activul fondului.
Alaturi de aprecierea titlurilor SNP, cele trei fonduri au beneficiat de un context bursier mai favorabil in aprilie, cand indicele BET, al celor mai lichide companii din piata, a incheiat luna cu un avans de 1,4%, in timp ce BET-C, indice care reflecta evolutia tuturor societatilor listate, a crescut cu 1,27%.
Indicele societatilor de investitii financiare, BET-FI, s-a depreciat cu 0,4% in aprilie. Pe piata RASDAQ, principalul indice care include toate companiile listate, RASDAQ-C, a scazut cu 4,5% in a patra luna din an.
Astfel ca fondurile de actiuni care au mizat preponderent pe SIF-uri si RASDAQ au raportat in luna aprilie randamente negative. La extrema opusa a clasamentului se situeaza fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital, care a inregistrat o depreciere de 4.9% a unitatii de fond, in timp ce Fondul Oportunitatii Nationale, gestionat de Vanguard Asset Management, a incheiat luna aprilie cu un randament de minus 4,5%.
In luna aprilie, fondurile de obligatiuni au adus investitorilor un randament mediu de 0,14%, adica un randament anualizat de 1,68%, mult sub ratele dobanzilor de referinta ale pietei monetare interbancare de 11,3% pe luna pentru depozitele atrase si de 11,8% pe luna pentru depozitele plasate.
Cel mai performant fond de obligatiuni a fost Stabilo, administrat de Pioneer Asset Management, care a obtinut un plus al unitatii de 1,5% in aprilie. BCR Obligatiuni, administrat de BCR Asset Management, ocupa pozitia secunda cu un randament lunar de 0,7%, fiind urmat indeaproape de Tezar, fond de obligatiuni gestionat de Certinvest, cu 0,6%.
Toate cele trei fonduri monetare de pe piata au reusit sa incheie luna aprilie pe plus. BCR Monetar a obtinut un randament lunar de 0,68%, in timp ce fondul monetar al EFG Mutual Funds Management, Bancpost Plus, a obtinut un plus de 0,66%.
Unul dintre cele mai mari fonduri din piata dupa volumul activelor nete, Simfonia, care este administrat de BRD Asset Management, a dus investitorilor un plus al unitatii de fond de 0,5% in aprilie.
In lunile anterioare fondurile de obligatiuni si instrumente monetare au marcat cele mai ridicate performante, iar fondurile de actiuni se situau la extrema opusa a clasamentului cu randamente de pana la minus 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO