Burse - Fonduri mutuale

Fondurile de pensii private care vor veni cu sume fabuloase la Bursa - o legenda sau nu?

Fondurile de pensii private care vor veni cu sume fabuloase la Bursa - o legenda sau nu?

Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest: Influenta fondurilor de pensii asupra pietei de capital romanesti va fi redusa

22.06.2007, 19:05 28

Impactul fondurilor de pensii private asupra pietei de capital nu va fi semnificativ in 2008, in primul an de functionare normala a acestor fonduri, considera o parte dintre brokerii de pe piata, in timp ce altii cred, dimpotriva, ca influenta va fi semnificativa, urmand sa dea un nou impuls actiunilor de la Bursa.
Fondurile de pensii vor putea sa-si plaseze pe Bursa o parte din banii atrasi de la investitori, dar sumele, chiar daca vor fi de ordinul sutelor de milioane de euro inca din primul an, nu vor insemna foarte mult comparativ cu marimea la care a ajuns Bursa romanesca, potrivit unei analize realizate de Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
"Estimarile de prin piata cu privire la activele care pot fi stranse de aceste fonduri se situeaza undeva intre 300 si 400 milioane euro in 2008. Dupa parerea mea aceste estimari sunt relativ optimiste, dar mi-ar parea bine sa ma insel", spune Pasol. Aceste active nu vor fi plasate integral in actiuni, administratorii fondurilor de pensii private, in general grupuri internationale de asigurari, urmand, cel putin la inceput, sa abordeze o strategie de investitii relativ conservatoare, bazata intr-o masura destul de mare pe instrumente de venit fix, a adaugat Pasol.
"Asteptarile din piata mentioneaza un procent de maxim 25% din active plasate in actiuni, din nou, consider ca procentul este relativ optimist in contextul prezentat mai sus, dar il vom folosi ca baza de calcul.
25% din 350 milioane inseamna 88 milioane euro. Daca luam in calcul o crestere a valorii totale a tranzactiilor la BVB de vreo 25% in 2008, si presupunem ca fondurile investesc la Bursa in mod esalonat, atunci suma de investit este de 7 milioane de euro/luna, sau 350.000 euro/zi, si reprezinta in jur de 1,9% din valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni estimate pentru anul 2008 la BVB", a precizat presedintele Intercapital Invest.
In calcul nu au fost incluse si tranzactiile cu actiuni de pe piata RASDAQ, aflate in crestere si ele, includerea acestora urmand sa insemne ca procentul ar fi si mai redus.
Intregul activ al fondurilor private de pensii din 2008 ar reprezenta astfel putin sub 1,5% din capitalizarea totala a BVB. Suma de aproximativ 90 milioane EUR (25% din 350 milioane) reprezinta 1,1% din capitalizarea actuala a Petrom, 1,8% din capitalizarea BRD sau 3,0% din capitalizarea cumulata a SIF-urilor, fara a lua in calcul o posibila crestere de capitalizare datorata cresterilor de pret pana in 2008.
Chiar daca pe piata ar putea fi listate noi societati mari, precum Transgaz, Erste Bank sau Fondul Proprietatea, Pasol considera ca acesti emitenti noi vor compensa mai mult decat suficient cresterea activelor fondurilor in 2009, 2010 si in urmatorii ani.
"Prin urmare, influenta fondurilor de pensii asupra pietei de capital romanesti va fi redusa. Legenda fondurilor de pensii care destabilizeaza bursa locala, impreuna cu interesul majoritatii administratorilor, care poate nu vor dori sa isi bata capul cu investitii la BVB, ci sa transfere sumele aflate in administrare pe piete straine, a dus la aparitia unei legislatii a fondurilor de pensii care nu sprijina piata de capital autohtona", este de parere Razvan Pasol.
Fondurilor de pensii romanesti le este permis sa plaseze pana la 50% din active in valori mobiliare tranzactionate in tari din Uniunea Europeana, iar restul banilor pot fi investiti in obligatiuni municipale sau titluri de stat straine.
"Pentru comparatie, fondurile de pensii poloneze pot investi numai 5% din active pe piete straine - o masura ce a influentat in mod decisiv dezvoltarea pietei de capital locale, astfel incat Bursa de Valori din Varsovia este astazi cea mai importanta bursa din Europa Centrala si de Est, si devine una dintre cele mai importante institutii bursiere europene", mentioneaza Pasol.
Chiar daca influenta fondurilor de pensii private nu va fi una insemnata in prima parte a anului viitor, alti brokeri cred totusi ca pe masura ce fondurile vor reusi sa atraga bani de la investitori, situatia se va schimba.
"In prima faza, nu ma astept la un impact deosebit pe piata, pentru ca nu vor reusi sa stranga capital fonduri suficiente. O data cu cresterea contributiilor, cred totusi ca impactul va fi mai semnificativ. E greu de spus ca vor reusi sa dea un trend pietei, dar vor deveni totusi un jucator important pe piata", considera Dan Popovici, directorul general executiv al societatii de brokeraj BCR Securities.
Spre deosebire de fondurile de investitii straine care atunci cand intra pe piata reusesc sa imprime un trend acesteia, brokerii spun ca situatia fondurilor de pensii private va fi diferita, in conditiile in care banii pentru aceste fonduri vor intra esalonat. In cazul fondurilor straine, acestea au de la inceput o anumita suma de bani pe care doresc sa o plaseze pe o anumita piata, in momentul cand decid sa intre pe aceea.
Alti brokeri sunt si mai optimisti, considerand ca fondurile de pensii private vor reusi sa influenteze puternic Bursa.
"Cred ca fondurile de pensii private vor reusi sa atraga mai mult de 300-400 de milioane de euro in primul an. In acelasi timp, cred ca vor avea un impact foarte mare nu numai asupra Bursei, ci asupra intregii economii, putand sa conduca la o crestere economica pentru 2008 mai mare decat cea prognozata pentru anul curent", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO