Burse - Fonduri mutuale

Fondurile lui Mobius au ajuns să deţină aproape 5% din BVB

Autor: Andrei Chirileasa

21.09.2011, 00:03 472

Fondul de investiţii Templeton Frontier Markets, administrat de Franklin Templeton, a cumpărat în ultimele trei luni acţiuni ale Bursei de Valori Bucureşti în valoare de circa 7 mil. lei (1,63 mil. euro), ajungând să deţină aproape 3% din acţiunile operatorului bursier.

Un alt fond al Templeton deţine încă de anul trecut circa 1,95% din acţiunile BVB. Astfel, după achiziţiile din ultima perioadă, americanii şi-au majorat participaţia la aproape 5%. Ambele fonduri sunt administrate de Mark Mobius, unul dintre cei mai cunoscuţi investitori pe pieţele emergente.

Franklin Templeton administrează activele în valoare de peste 3,5 mld. euro ale Fondului Proprietatea (FP), una dintre cele mai mari companii listate pe bursa locală. În aprilie, acţionarii BVB l-au numit pe Greg Konieczny, managerul FP şi şeful filialei locale a Franklin Templeton, în Consiliul de Administraţie al bursei.

Achiziţiile din ultima perioadă arată interesul Templeton pentru piaţa locală de capital, pe care s-au angajat să o dezvolte şi să o promoveze în rândul investitorilor străini.

Iniţiativa americanilor nu a avut rezultate concrete până în prezent, în sensul modernizării şi facilitării accesului investitorilor străini la piaţa locală, însă demersurile lor privind listarea companiilor de stat din portofoliul FP ar putea contribui la creşterea tranzacţiilor şi a capitalizării în următorii ani.

Noile investiţii au venit după ce acţiunile BVB au scăzut cu 28% de la începutul anului. Acţiunile BVB se tranzacţionează în prezent la circa 30 de lei, iar capitalizarea este de 53,9 mil. euro.

Bursa a avut în primul semestru afaceri de 10,9 mil. lei, în creştere cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a lui 2010, şi un profit net de 12,5 mil. lei.

Templeton este în prezent unul dintre cei mai mari acţionari ai bursei de la Bucureşti, alături de SIF Moldova, care deţine 5%, şi de Erste, care controla prin intermediul mai multor vehicule de investiţii un pachet similar de acţiuni. Schimbările din acţionariat ar putea aduce schimbări şi în Consiliul de Administraţie, la următoarea adunare generală, în condiţiile în care firmele de brokeraj care-i susţin pe actualii administratori au vândut pachete semnificative de acţiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO