Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale ale bancilor tin banii investitorilor in blue-chips-uri

30.04.2008, 17:42 14

Administratorii de fonduri mutuale din cadrul grupurilor bancare au fost adeptii unei politici conservatoare anul trecut mizand in principal pe blue-chips-uri, spre deosebire de administratorii independenti care si-au orientat investitiile spre RASDAQ.
Titlurile bancare, BRD-SG si Banca Transilvania, ale companiilor petroliere, Petrom, si cele ale societatilor de investitii financiare ocupa primele pozitii in portofoliile fondurilor deschise de investitii "bancare" dupa ponderea in activul net.
Actiunile companiilor mari de pe Bursa (blue-chips) sunt mai stabile decat titlurile companiilor mici sau mijlocii, acestea rezistand, in general, mai bine la corectiile din ultimele luni. Pe de alta parte, randamentele acestora au fost mai mici anul trecut decat in cazul companiilor mici de pe Bursa sau de pe RASDAQ.
Cele patru fonduri deschise de investitii administrate de societatea Raiffeisen Asset Management (RAM) au investit anul trecut preponderent pe Bursa in actiuni "bancare" si titluri ale societatilor de investitii financiare (SIF-uri).
La sfarsitul anului trecut, activele de 86 de milioane de lei (24 mil. euro) ale fondului de actiuni Raiffeisen Prosper erau investite in proportie de 47% in actiuni de pe Bursa locala, cea mai mare parte fiind blue-chips-uri. Ponderea celor cinci SIF-uri in portofoliul fondului era de 19%, in timp ce 6% din active au fost plasate in titluri BRD, 4,7% din active in actiuni Petrom si 2,4% in titluri ale Bancii Transilvania. Alaturi de plasamentele locale, peste 27% din activele Raiffeisen Prosper au fost investite indirect in actiuni internationale prin intermediul fondurilor deschise de investitii JP Morgan Emerging Markets Equity Fund, Robeco Emerging Markets Equities, si in fondurile Raiffeisen Eurasia Equities si Eastern European Equities. In 2007, Raiffeisen Prosper a marcat un randament anual de 14%.
"Fondurile prin care am investit in strainatate au in general performante mai bune decat media pietelor in care investesc. Prin intermediul fondurilor se poate obtine o diversificare ridicata, cu costuri de tranzactionare reduse chiar si in conditiile investirii unor sume relativ mici", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, adaugand ca se pot cumpara sau vinde oricand sume mari pe pietele straine, fara a influenta negativ preturile actiunilor si implicit valoarea unitatii de fond.
Fondul diversificat al Raiffeisen raporteaza o structura similara a portofoliului la sfarsitul anului trecut, cu 27,5% din activele de 36 de milioane de lei (10 mil. euro) investite in actiuni romanesti, cele cinci SIF-uri cumuland peste 10%.
Fondurile de investitii internationale, administrate de JP Morgan, Robeco si Raiffeisen, au atras 12% din activele fondului. Anul trecut, fondul Raiffeisen Benefit a obtinut un randament de 9,3%.
Raiffeisen Confort si Raiffeisen Romania Actiuni, cele mai noi fonduri din portofoliul administratorului, au mizat tot pe titluri lichide listate la Bursa in cele aproape patru luni de functionare.
Blue-chips-urile detin pozitii dominante si in portofoliul fondului diversificat Bancpost Active Balanced administrat de EFG Eurobank Mutual Funds Management. Din activele de 77,4 milioane de lei (21,5 mil. euro) ale fondului, aproximativ 57% au fost investite in actiuni, cu preponderenta in titluri din domeniul financiar-bancar (SIF, BRD, TLV, BRK), al energiei (SNP, RRC, PTR, TGNR01), medicamentelor (ATB, BIO) si al productiei industriale (TBM, ALR, ELMA, PPL), potrivit raportului anual de administrare.
Anul trecut, ponderea actiunilor in activele Bancpost Active a variat semnificativ intre 20% si 60%, in functie de performantele Bursei locale. Administratorul fondului a evitat sa participe la majorarile de capital realizate cu actiuni gratuite, pentru a nu determina o oscilatie puternica a unitatii de fond, se arata in raportul anual. Fondul diversificat administrat de EFG Eurobank MFM a marcat un randament anual de 9,3% in 2007.
Alaturi de Raiffeisen si EFG Eurobank, si fondurile administrate de Banca Transilvania au mizat anul trecut pe banci si SIF-uri, acestea fiind preferate in conditiile volatilitatii ridicate de pe piata de capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO