Burse - Fonduri mutuale

Fondurile mutuale au atras doar 84 de investitori in T1

Fondurile mutuale au atras doar 84 de investitori in T1

Click pentru imaginea intreaga

25.04.2007, 18:29 20

Cele peste 30 de fonduri mutuale care activeaza pe piata romaneasca au reusit sa atraga doar 84 de investitori in primul trimestru, peste investitorii pe care ii aveau la finalul anului trecut, conform datelor asociatiei administratorilor de fonduri - UNOPC.
Practic, in medie in fiecare zi lucratoare din primul trimestru cele 30 de fonduri au reusit sa convinga un singur investitor sa le incredinteze banii. Altfel spus, fiecare fond a atras mai putin de un investitor pe luna.
Numarul de investitori in fondurile mutuale se ridica la 78.380 in decembrie 2006, pentru ca la finele lui martie 2007 sa ajunga la 78.464, conform datelor UNOPC. Numarul de investitori in fonduri este in realitate mai mic decat cel din datele statistice ale UNOPC, din cauza faptului ca un investitor este numarat de mai multe ori daca investeste in mai multe fonduri.
Administratorii dau vina pe conjunctura de pe pietele financiare si pe lipsa de popularizare a fondurilor.
"Industria fondurilor de investitii este in crestere, doar ca viteza cu care avanseaza e diferita. Daca ar exista un lider de opinie important, un om politic eventual, care sa promoveze investitiile in fondurile mutuale, situatia s-ar imbuntatati vizibil", spune Eugen Voicu presedintele societatii de administrare Certinvest.
Conform statisticilor UNOPC, in primele trei luni ale anului, numarul investitorilor care si-au retras investitiile din fondurile deschise a fost de 1.067 (din care 471 de investitori au plecat din fondurile de actiuni si 440 de la fondurile diversificate). Pe de alta parte, numarul de investitori intrati in fonduri, care include si investitorii care si-au mutat plasamentele de la un fond la altul, a fost de 1.149, conform sursei citate.
Romanii sunt insa reticenti in a-si incredinta banii administratorilor, dupa scandalurile SAFI sau FNI, care au zdruncinat adanc increderea in aceasta forma de plasament.
Aparitia pe piata a bancilor, care ar fi putut teoretic sa reabiliteze increderea in aceasta forma de plasament, nu pare sa fi avut astfel efectul scontat. Pe piata activeaza in prezent sase societati de administrare ale unor grupuri bancare.
In ultimele 12 luni, numarul de investitori in fonduri a crescut cu circa 5%, sau 4.069 de persoane, dar asta in conditiile in care au fost lansate noi fonduri, fiind posibil ca decizia unora dintre investitori de a-si diversifica investitiile sa duca la cresterea artificiala a numarului de investitori din statistici.
Numarul de investitori in fonduri este apropiat de cel al conturilor deschise la societatile de brokeraj, estimat de Bursa de Valori la 60.000-70.000, iar asta chiar daca o investitie intr-un fond mutual este mult mai comoda si necesita mult mai putine cunostinte privind pietele financiare.
Volatilitatea de pe piata de actiuni, care pare sa aduca randamente tot mai mici fata de anii trecuti, a afectat negativ performantele fondurilor in primul trimestru, iar asta si-a pus amprenta si asupra numarului de investitori, sustin administratorii.
Astfel, cele mai numeroase rascumparari, din punctul de vedre al numarului de investitori net care au iesit dintr-un fond au fost raportate de fondul de actiuni Intercapital, administrat de societatea Certinvest. Cu un randament al unitatii fond de 0,6% in primul trimestru, fondul Intercapital numara cu 315 mai putini investitori fata de totalul de 3.025 inregistrat la sfarsitul anului trecut. "Principalul factor al rascumpararilor masive la fondul Intercapital au fost corectiile bursiere. Alaturi de acestea, performantele ridicate si continua crestere a investitiilor imobiliare i-au facut pe investitori sa renunte la fondurile mutuale in primul trimestru al anului. Investitorii in fonduri de actiuni nu au indeajuns de multa rabdare sa inteleaga ca acestea sunt plasamente pe termen lung si ca o scadere a randamentelor se inscrie in evolutia normala", spune Eugen Voicu, presedintele societatii Certinvest.
Pe de alta parte, Raiffeisen Prosper, administrat de societatea specializata a Raiffeisen Bank, a atras 302 investitori in ciuda randamentului negativ inregistrat in primul trimestru.
Pe locul al doilea in privinta retragerilor se afla Capital Plus, fond cu plasamente diversificate administrat de Certinvest. Acesta a inregistrat in primele trei luni ale anului o scadere a numarului de investitori cu 140. Fondul a avut pe primele patru luni o crestere de 0,4% a unitatii de fond.
Mai putini investitori numara la finalul lunii martie si fondul monetar Simfonia 1, administrat de SG Asset Management, care a pierdut 117 investitori, avand la finele primului trimestru putin peste 4.000 de clienti.
"Fondul Simfonia 1 este un instrument de trezorerie curenta pentru micii intreprinzatori si persoanele juridice. Insa evolutia pietei monetare continua sa fie dominata de depozitele bancare, care ofera dobanzi mult mai mari decat randamentele fondurilor de investitii monetare, astfel numarul investitorilor la Simfonia 1 a scazut in primele trei luni ale anului," spune Dan Mihail Nicu de la SG Asset Management BRD.
Fondul cu plasamente diversificate BCR Dinamic, administrat de BCR Asset Management, numara cu 93 de investitori mai putin, insumand la sfarsitul lunii martie 2.960 de investitori si un randament zero al untitatii de fond.
Fondul de actiuni Napoca, administrat de Globinvest, a pierdut 87 de investitori fata de cei 1.734 investitori raportati la finalul anului trecut si a raportat un randament de 6,9%.
Pe de alta parte, Raiffeisen Prosper a atras cei mai multi investitori in primul trimestru al 2007 - 302, fiind urmat la distanta de fondul cu plasamente diversificate Bancpost Active Balanced, care a inregistrat un plus de 187 de investitori si un plus de 1,6% la unitatea de fond.
Pe locul trei in clasamentul celor mai atragatoare fonduri deschise de investitii se situeaza fondul de actiuni BT Maxim administrat de BT Asset Management.
Acesta a raportat in primele trei luni ale anului 160 de noi investitori si un randament de 7,1%. Raiffesein Benefit, fondul cu plasamente diversificate, a inregistrat 128 de noi investitori, insumand la finele lunii martie 815 investitori.
Fondul de obligatiuni Orizont, administrat de Certinvest si cu un randament trimestrial de 1,4% al unitatii de fond, se situeaza pe locul al cincilea, cu 112 investitori atrasi in primul trimestru al anului.
Din punctul de vedere al societatilor de administrare, Raiffeisen Asset Management a atras cei mai numerosi investitori in primele trei luni ale anului cu un plus 430 de investitori pentru cele doua fonduri administrate.
"Credibilitatea ridicata a grupului financiar bancar Raiffeisen, precum si specificul produselor de investitii, care reprezinta o combinatie intre pietele externe si piata locala, au garantat o crestere a numarului de investitori in cele doua fonduri Raiffeisen, nu doar in primul trimestru al 2007, ci pe parcursul celor noua luni de functionare", spune Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management.
Al doilea loc in topul administratorilor cu cea mai mare priza la investitori a fost adjudecat de BT Asset Management, care a totalizat un plus de 270 de investitori.
Fondul BT Index a inregistrat cea mai mare crestere a numarului de investitori din industrie, raportand aproape o triplare a numarului de investitori, de la 45 de investitori in decembrie 2006 la 113 in martie.


SGAM Fund, la vanzare
SGAM Fund, un fond multicompartimentat, este disponibil investitorilor romani, prin intermediul celor 11 subfonduri de investitii internationale care au fost lansate de SG Asset Management, membra a grupului financiar Societe Generale. Subfondurile vor fi distribuite prin intermediul unitatilor bancare ale BRD - Groupe Societe Generale din Bucuresti (sucursala Dorobanti), Iasi, Timisoara, Cluj, Sibiu si Brasov. Subfondurile sunt consituite din portofolii variate de active si abordeaza strategii adaptate diverselor zone geografice, sectoare economice si niveluri de capitalizare si se adreseaza tuturor profilurilor de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO